Čokoláda nám učarovala již před několika staletími, kdy ji do Evropy dovezli mořeplavci. Kakaové boby tehdy měly cenu zlata a sloužily jako hodnotné platidlo při obchodování. Dodnes stále ještě spoustu věcí o čokoládě nevíme. Víme však, že vskutku kvalitní (minimálně 35%) čokoláda je nejen lahůdkou a antistresovým prostředkem, ale také zabraňuje vyčerpání a je zdraví prospěšná.
Když se řekne čokoláda, okamžitě mi na mysli vyvstane stejnojmenný film z Velké Británie, který zcela výstižně vystihuje tu tajemnou moc čokolády. Ve filmu Čokoláda hrají v hlavních rolích Juliette Binoche a Johny Depp. Děj příběhu je zasazen do jedné francouzské vesnice, kde se zastavil čas. Vše se rázem změní, když do vesnice přijde cestovatelka Vianne Rocher (Juliette Binoche) se svou dcerou Anouk, která si zde otevře obchod s čokoládou. Vianne ukáže, jak jedno jediné sousto čokolády dokáže změnit nejen člověka, ale i lidské vztahy a dokonce i celé město. Hlavní dějovou linkou příběhu je pokušení, odříkání a otevření se vlastním citům. Film i kniha od Joanne Harrise Roberta jsou skvělým dárkem nejen pod stromeček.
S čokoládou pro zdraví
Čokoláda má blahodárné účinky, které na náš organismus pozitivně působí při vnitřním i vnějším užití. Ač by se to nemuselo zdát, tak čokoláda napomáhá hubnutí. Aby tomu tak bylo, musí se vskutku jednat o kvalitní čokoládu a ideálně aplikovanou na pleť, nikoliv do žaludku. Čokoláda aplikovaná na pokožku pomáhá zpomalit stárnutí a likviduje celulitidu. Čokoládová masáž je také skvělé antidepresivum.
Recept na delikátní italský čokoládový dort
Je důležité mít se rád, a proto není nic špatného na tom, když se alespoň jednou za čas budete hýčkat. Dopřejte si po náročném dni skutečnou relaxaci s tou nejsladší tečkou na konec…
Co budete potřebovat:
- 210 gramů másla
- 210 gramů kvalitní čokolády, minimálně 50%
- 7 vajec
- 270 gramů cukru
- 120 gramů hladké mouky
- 40 gramů pravého holandského práškového kakaa
- Tuk a hrubá mouka na formu
Postup:
- Máslo spolu s čokoládou rozpusťte ve vodní lázni.
- Pak do kastrůlku ve vodní lázni přidejte k rozpuštěnému máslu vejce, krystalový cukr a vyšlehejte metličkou do pěny.
- Na konec šlehání přidejte kakao a mouku.
- Malé formy, ideálně muffiny (či formičky o průměru cca 7,5 cm a velikosti 10cm), vymažte a vysypejte moukou.
- Těsto vlijte do formiček a dejte péct do trouby rozpálené na 210 stupňů Celsia maximálně na 10 minut.
- Koláč můžete ozdobit zmrzlinou a ovocem.
- Když rozkrojíte správně upečený koláč, jeho povrch je pevný, ale jeho nitro je tekuté.