„Už zase králík,“ ošklíbal se Škopkovic kluk ve filmové sérii Slunce, seno… Buď byl rozmlsaný, a nebo byla matka Škopková prachmizerná kuchařka. Králičí maso je výtečné v jakékoliv úpravě. Navíc je málo tučné a velmi lehce stravitelné. Zkusme jím ozvláštnit vánoční stůl.
Co je dobré vědět
Nejjistější je králíka koupit (nebo se jím nechat podarovat) od domácího chovatele. Tak máme jistotu, že se jedná o zdravé zvíře – kdo králíky chová, většinou je i sám konzumuje a proto je i dobře krmí. Navíc, chovatel obvykle králíka dodá i s droby: to jsou hlava, játra, ledviny. Ty bývají dokladem zdravého masa.
Nákup mraženého králíka je trochu riskantní. Nikdo nezaručí, jak dlouho v mrazáku pobyl.
Celého králíka nejprve namočíme na 12 až 24 hodin do studené vody a necháme v chladnu vylouhovat. Zbavíme ho pro někoho nepříjemného aroma.
Před úpravou jej naporcujeme. Ostrým silným nožem oddělíme hlavu, přední a zadní běhy, z hrudi odřízneme břišní pláty, hřbet rozsekneme na tři kusy.
Hlavu a břišní pláty využijeme na bujon, do něhož zavaříme knedlíčky z králičích jater. Připraví se obvyklým způsobem, jen je můžeme „nastavit“ semletými bříšky. Tyto játrové knedlíčky jsou velmi jemné a chutnají zejména dětem.
Králík stokrát jinak
Je bezpočet způsobů, jak králíka kuchyňsky upravit: jako svíčkovou na smetaně, na paprice se smetanou, jako guláš (chutný je zejména z hrudi a předních běhů). Můžeme jej obalit a usmažit v trojobalu (při nižší teplotě a ve vyšší vrstvě tuku), dusit ho se zeleninou a péci s jakýmkoliv kořením.
Velmi chutná je úprava „na divoko“ – dusíme a v závěru bez pokličky pečeme s nakrájenou kořenovou zeleninou, cibulí, celým pepřem, bobkovým listem a novým kořením.
Nejlépe mu svědčí pečení s tučnějším masem, například s uzeným bůčkem nebo s kouskem vepřové krkovičky. Jen je nutno stále maso podlévat vodou a počít s minimálně hodinou a půl tepelné úpravy.
Vyzkoušejte králíka v županu
1 králík
125 g vepřového sádla
1 lžíce kuliček hořčičného semínka
3 cibule
10 celých pepřů
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
sůl
4 lžíce strouhánky
Králíka naporcujeme, osolíme, vložíme na pekáč s nakrájenou cibulí, poklademe plátky tuku a posypeme kořením. Podlijeme vodou a dáme péci. Průběžně kontrolujeme, obracíme a podléváme. Když je maso dokonale měkké, odkryjeme a dopékáme, až zčervená. Pak podlijeme vodou, aby vznikl „sos“ z vypečené šťávy. Každou porci dobře polijeme a posypeme strouhánkou, kterou ještě opatrně pokropíme výpekem. Dáme zprudka zapéci, aby se vytvořila krustička. Takto připraveného králíka podáváme s chlupatými či bramborovými knedlíky a se zelím (sladké i kyselé) nebo s vařenými brambory.
0 komentáøù