Staročeská kuchyně se bez něj neobešla: kořenilo se jím cukroví, ale rovněž dával tu pravou chuť jitrnicím. Sušený mletý zázvor. V současné době si jej můžeme dopřávat i v jeho čerstvé podobě. A to je dobře, protože zázvor je nejen pikantní koření, ale také lék s mnoha účinky. Víte, co zázvor léčí?
Jedna bylina na desítky chorob
Toto oblíbené koření, jehož domovem jsou tropické oblasti Asie (zejména Čína, Indie a Japonsko), se dostalo do české kuchyně prý již v devátém století. Mimo kořenění jídel se zázvor používal hlavně jako lék. Byl ceněn zejména pro schopnost zahřívat organismus, tišit žaludeční bolesti a uvolňovat napětí. Naši předkové jej používali také ke zlepšení krevního oběhu, při rýmě a při bolestech v krku. A co víc – zázvor rovněž působí jako antidepresivum, působí antisepticky, tiší bolesti hlavy, pomáhá při angínách, snižuje horečku, podporuje pocení, zmírňuje trávící potíže, léčí nechutenství a průjem. A aby toho nebylo málo, tak ještě ulevuje při revmatických bolestech a pomáhá při nízkém krevním tlaku. Velmi příznivě působí při masážích. Brání tvorbě jizev. A na co nesmíme zapomenout – je velice chutný.
Chutná s masem i s kapkou alkoholu
Zázvor používáme sušený i čerstvý. Nevzhledné oddenky lze koupit i ve venkovské „sámošce“. Oloupaný můžeme přidávat do masitých pokrmů nebo nastrouhat do léčivých nápojů. Můžeme jím ochutit i slavnostnější „dlouhé drinky“. Přidáme-li do obyčejné kofoly s rumem trochu strouhaného zázvoru a plátek citronu, udělá to divy. Ještě víc si pochutnáme na koktejlu ze šťávy z čerstvých citrusů (jakýchkoliv), strouhaného zázvoru, kapky dobrého tvrdého alkoholu a sodovky. Poměry a druhy ingrediencí jistě každý rád odzkouší.
Víte, že…
… jeho výhody oceňují i těhotné ženy, protože pomáhá při ranních nevolnostech bez jakýchkoli vedlejších projevů?
… kdo trpí kinetózou, měl by se před cestou autobusem nebo autem vybavit kandovaným zázvorem?
… zázvorový čaj připravený z čerstvých kořenů doporučuje americký expert na výživu Earl Mindell na nevolnost způsobenou chemoterapií při léčbě nádorových onemocnění?
… v Dánsku jej podávají před operacemi na zmírnění nevolnosti po narkóze?
Čaj se zázvorem a pomerančovou šťávou
Na jednu konvici potřebujeme: 10 cm čerstvého zázvorového kořene, dvě lžíce čaje Earl Grey a tři chemicky neošetřené pomeranče. Litr vody přivedeme k varu, zázvorový kořen nakrájíme na plátky, vhodíme do vody a necháme 5 minut povařit.. Přidáme čaj a cukr, vypneme var a necháme 3 – 5 minut stát. Přes sítko vlijeme do konvice, vmícháme vymačkanou šťávu ze dvou pomerančů; třetí nakrájíme na plátky a ozdobíme jím sklenici. Pozor! – šťávu nikdy nevaříme, znehodnotili bychom vitamíny.
Foto: pixmac.cz