Zimní vaření

Led 18, 2012 | Jídlo

Být hospodárný znamená vařit z toho, co je zrovna dostupné. Chcete-li ušetřit, sahejte vždy po dostupných a zvýhodněných surovinách a konečně už zapomeňte uprostřed zimy na čerstvá rajčata. Pro inspiraci na zimní vaření, vám přinášíme recepty na tři různá jídla, která jsou jednoduchá, rychlá, chutná a hlavně cenově výhodná.

 

Opékané brambory se zelím

Na recept původem z Německa budete potřebovat:

•    2 cibule
•    Půl hlávky bílého zelí (může být i sterilované)
•    Česnek
•    200 gramů slaniny
•    8 vajec
•    Sůl, pepř
•    750 gramů brambor

Postup práce:
1.    Brambory umyjte, oloupejte, nakrájejte na plátky a uvařte téměř do měkka.
2.    Slaninu nakrájejte na malé kostičky.
3.    Cibuli oloupejte a také nakrájejte na jemné kostky.
4.    Na cibulce pak orestujte slaninu, k níž následně přidejte zelí.
5.    Posléze přidejte povařené brambory a smažte je do zlatova.
6.    Nezapomeňte pokrm osolit, opepřit a podle libosti můžete přidat i čerstvý prolisovaný česnek.
7.    Nakonec to všechno zalijte rozklepnutými vajíčky a vymíchejte do tuhosti.

Bretaňský fazolový salát

Na francouzský recept budete potřebovat:

•    1 plechovka fazolí ideálně v rajčatovém nálevu
•    1 střední cibule
•    200 gramů slaniny
•    Rajský protlak
•    Plnotučná hořčice
•    Pepř, sůl, česnek
•    Pečivo jako příloha

Postup práce:
1.    Oloupejte cibuli, kterou nakrájejte na jemné kostičky.
2.    Na drobné kostky nakrájejte i slaninu.
3.    Na slanině pak orestujte cibuli, k níž přidáte i fazole v nálevu.
4.    Přiveďte do varu a přidejte lžíci hořčice a 3 lžíce protlaku, česnek, sůl a pepř.
5.    Jíst můžete, jak teplé, tak i studené.
6.    Jako přílohu podávejte pečivo.

Bramborová polévka na anglický způsob

Na anglický recept budete potřebovat:

•    3,5 šálku loupaných a na drobné kostky nakrájených brambor
•    Třetina šálku oloupaného a na jemné kostky nakrájeného celeru
•    Třetina šálku oloupané a jemně nakrájené cibule
•    Tři čtvrtě šálku na drobné kostky nakrájené šunky
•    3,25 šálku vody
•    Kuřecí vývar  – kostka a vanička
•    Sůl, pepř
•    Máslo, hladká mouka, mléko

Postup práce:
1.    Brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kostky, stejně tak i celer a cibuli.
2.    Kvalitní 93% masitou šunku také nakrájejte na drobné kostky.
3.    Na sporák dejte hrnec s vodou a do něj dejte vařit brambory, celer i šunku.
4.    Když začne voda v hrnci vřít, stáhněte plamen na minimum, přidejte sůl, vývar, pepř a vařte po dobu 10 – 15 minut.
5.    Mezitím si v druhém rendlíku připravte světlou jíšku. Orestujte na másle cibulku, zaprašte moukou a zalijte mlékem, které vyšleháte a necháte projít za stálého míchání (po dobu 4 minut) varem.
6.    Teprve až pak můžete přidat jíšku do polévky. Pořádně promíchejte, ještě chvilku povařte a můžete servírovat.
 

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *