Být hospodárný znamená vařit z toho, co je zrovna dostupné. Chcete-li ušetřit, sahejte vždy po dostupných a zvýhodněných surovinách a konečně už zapomeňte uprostřed zimy na čerstvá rajčata. Pro inspiraci na zimní vaření, vám přinášíme recepty na tři různá jídla, která jsou jednoduchá, rychlá, chutná a hlavně cenově výhodná.
Opékané brambory se zelím
Na recept původem z Německa budete potřebovat:
• 2 cibule
• Půl hlávky bílého zelí (může být i sterilované)
• Česnek
• 200 gramů slaniny
• 8 vajec
• Sůl, pepř
• 750 gramů brambor
Postup práce:
1. Brambory umyjte, oloupejte, nakrájejte na plátky a uvařte téměř do měkka.
2. Slaninu nakrájejte na malé kostičky.
3. Cibuli oloupejte a také nakrájejte na jemné kostky.
4. Na cibulce pak orestujte slaninu, k níž následně přidejte zelí.
5. Posléze přidejte povařené brambory a smažte je do zlatova.
6. Nezapomeňte pokrm osolit, opepřit a podle libosti můžete přidat i čerstvý prolisovaný česnek.
7. Nakonec to všechno zalijte rozklepnutými vajíčky a vymíchejte do tuhosti.
Bretaňský fazolový salát
Na francouzský recept budete potřebovat:
• 1 plechovka fazolí ideálně v rajčatovém nálevu
• 1 střední cibule
• 200 gramů slaniny
• Rajský protlak
• Plnotučná hořčice
• Pepř, sůl, česnek
• Pečivo jako příloha
Postup práce:
1. Oloupejte cibuli, kterou nakrájejte na jemné kostičky.
2. Na drobné kostky nakrájejte i slaninu.
3. Na slanině pak orestujte cibuli, k níž přidáte i fazole v nálevu.
4. Přiveďte do varu a přidejte lžíci hořčice a 3 lžíce protlaku, česnek, sůl a pepř.
5. Jíst můžete, jak teplé, tak i studené.
6. Jako přílohu podávejte pečivo.
Bramborová polévka na anglický způsob
Na anglický recept budete potřebovat:
• 3,5 šálku loupaných a na drobné kostky nakrájených brambor
• Třetina šálku oloupaného a na jemné kostky nakrájeného celeru
• Třetina šálku oloupané a jemně nakrájené cibule
• Tři čtvrtě šálku na drobné kostky nakrájené šunky
• 3,25 šálku vody
• Kuřecí vývar – kostka a vanička
• Sůl, pepř
• Máslo, hladká mouka, mléko
Postup práce:
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kostky, stejně tak i celer a cibuli.
2. Kvalitní 93% masitou šunku také nakrájejte na drobné kostky.
3. Na sporák dejte hrnec s vodou a do něj dejte vařit brambory, celer i šunku.
4. Když začne voda v hrnci vřít, stáhněte plamen na minimum, přidejte sůl, vývar, pepř a vařte po dobu 10 – 15 minut.
5. Mezitím si v druhém rendlíku připravte světlou jíšku. Orestujte na másle cibulku, zaprašte moukou a zalijte mlékem, které vyšleháte a necháte projít za stálého míchání (po dobu 4 minut) varem.
6. Teprve až pak můžete přidat jíšku do polévky. Pořádně promíchejte, ještě chvilku povařte a můžete servírovat.
0 komentáøù