Recepty pro šetrné hospodyňky

Úno 27, 2012 | Jídlo, Životní styl

To, jak se dobře najíst, ale za co nejmenší peníz, řešily už naše babičky a maminky. Řešíme to také i my. Jenomže to, co bylo levné pro naše maminky, není levné pro nás. Za ta léta se hodně změnilo a my proto musíme hledat zas jiné levné varianty. Jelikož inspirace není nikdy dost, přinášíme vám pro několik zajímavých méně nákladných receptů.

 

Chlebová polévka

Polévka našich babiček z doby, kdy se s potravinami ještě zbytečně neplýtvalo. Chlebová polévka je sytá a výživná polévka za pár korun. Zkuste ji taky. Uvidíte, je rychlá.

Co budete potřebovat:

  • 4 krajíce staršího chleba i s kůrkou
  • 1,5 litru vývaru, případně vody a kostku bujónu
  • Jarní cibulka
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, kmín, hladká mouka

Postup práce:

  1. Do hrnce dejte vodu s kostkou bujónu (anebo již hotový vývar) a do něj vložte na kousky nakrájený chleba.
  2. Osolte, okmínujte, opepřete a vařte na mírném ohni cca 10 minut do té doby, než se chleba nerozpadne.
  3. Polévku rozmixujte.
  4. Ve vedlejším kastrůlku si připravte z másla a mouky světlou jíšku, kterou vmíchejte do polévky.
  5. Vařte ještě dalších asi 15 – 20 minut povařit.
  6. Hotovou polévku podávejte ozdobenou jarní cibulkou, kterou jste předtím orestovali.
  7. Můžete doplnit i o krutonky z opečeného nakrájeného chleba.

Zapečené těstoviny

Co budete potřebovat:

  • 500 gramů těstovin
  • 200 gramů nějaké lepší šunky, může být ale i mleté maso
  • 150 gramů strouhaného sýra
  • Najemno nakrájenou cibulku, ideálně jarní
  • 2 – 3 vajíčka
  • Sůl, pepř
  • Kousek másla
  • Vylepšit to můžete žampiony, kukuřicí, paprikou, hráškem, či jinou sterilovanou zeleninou, ale nemusí být.

Postup práce:

  1. Těstoviny uvařte v osolené vodě se lžící oleje.
  2. Po uvaření těstoviny sceďte a nechte okapat.
  3. Šunku nakrájejte na malé kostičky.
  4. Cibuli nakrájejte na jemno.
  5. Nastrouhejte sýr.
  6. Vezměte zapékací misku a podle vnitřní úpravy ji v případě potřeby vymažte a vysypejte strouhankou.
  7. Smíchejte všechny ingredience. Ideální by však bylo, kdyby se sýr nasypal nahoru.
  8. Rozšlehejte vajíčka, osolte je a opepřete, nakonec jimi zalijte povrch misky.
  9. Vložte do rozehřáté trouby zapékat asi na 10 minut.
  10. Podávejte s okurkou anebo okurkovým salátem.

Čokoládové fondue

Co budete potřebovat:

  • 200 gramů kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa
  • Kakao
  • Cukr
  • 100 gramů 30% zakysané smetany
  • 500 gramů různého sezónního ovoce (banány, jahody, kivi, hroznové víno atd.)

Postup práce:

  1. Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte ve vodní lázni.
  2. Do rozpuštěné čokolády můžete ještě přimíchat kakao a zakysanou smetanu.
  3. Podle chuti přislaďte.
  4. Přeneste čokoládu do setu na fondue. Pokud jej nemáte, je nutné servírovat ihned, dokud čokoláda neztuhne.
  5. Ovoce umyjte a nakrájejte na kousky.
  6. Strávníci si je budou napichovat na špejli anebo vidličku a sami namáčet do horké čokolády.

Všechny pokrmy jsou pro 4 – 6 porcí.

Foto: Pixmac.cz

 

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *