To, jak se dobře najíst, ale za co nejmenší peníz, řešily už naše babičky a maminky. Řešíme to také i my. Jenomže to, co bylo levné pro naše maminky, není levné pro nás. Za ta léta se hodně změnilo a my proto musíme hledat zas jiné levné varianty. Jelikož inspirace není nikdy dost, přinášíme vám pro několik zajímavých méně nákladných receptů.
Chlebová polévka
Polévka našich babiček z doby, kdy se s potravinami ještě zbytečně neplýtvalo. Chlebová polévka je sytá a výživná polévka za pár korun. Zkuste ji taky. Uvidíte, je rychlá.
Co budete potřebovat:
- 4 krajíce staršího chleba i s kůrkou
- 1,5 litru vývaru, případně vody a kostku bujónu
- Jarní cibulka
- 1 – 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř, kmín, hladká mouka
Postup práce:
- Do hrnce dejte vodu s kostkou bujónu (anebo již hotový vývar) a do něj vložte na kousky nakrájený chleba.
- Osolte, okmínujte, opepřete a vařte na mírném ohni cca 10 minut do té doby, než se chleba nerozpadne.
- Polévku rozmixujte.
- Ve vedlejším kastrůlku si připravte z másla a mouky světlou jíšku, kterou vmíchejte do polévky.
- Vařte ještě dalších asi 15 – 20 minut povařit.
- Hotovou polévku podávejte ozdobenou jarní cibulkou, kterou jste předtím orestovali.
- Můžete doplnit i o krutonky z opečeného nakrájeného chleba.
Zapečené těstoviny
Co budete potřebovat:
- 500 gramů těstovin
- 200 gramů nějaké lepší šunky, může být ale i mleté maso
- 150 gramů strouhaného sýra
- Najemno nakrájenou cibulku, ideálně jarní
- 2 – 3 vajíčka
- Sůl, pepř
- Kousek másla
- Vylepšit to můžete žampiony, kukuřicí, paprikou, hráškem, či jinou sterilovanou zeleninou, ale nemusí být.
Postup práce:
- Těstoviny uvařte v osolené vodě se lžící oleje.
- Po uvaření těstoviny sceďte a nechte okapat.
- Šunku nakrájejte na malé kostičky.
- Cibuli nakrájejte na jemno.
- Nastrouhejte sýr.
- Vezměte zapékací misku a podle vnitřní úpravy ji v případě potřeby vymažte a vysypejte strouhankou.
- Smíchejte všechny ingredience. Ideální by však bylo, kdyby se sýr nasypal nahoru.
- Rozšlehejte vajíčka, osolte je a opepřete, nakonec jimi zalijte povrch misky.
- Vložte do rozehřáté trouby zapékat asi na 10 minut.
- Podávejte s okurkou anebo okurkovým salátem.
Čokoládové fondue
Co budete potřebovat:
- 200 gramů kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa
- Kakao
- Cukr
- 100 gramů 30% zakysané smetany
- 500 gramů různého sezónního ovoce (banány, jahody, kivi, hroznové víno atd.)
Postup práce:
- Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte ve vodní lázni.
- Do rozpuštěné čokolády můžete ještě přimíchat kakao a zakysanou smetanu.
- Podle chuti přislaďte.
- Přeneste čokoládu do setu na fondue. Pokud jej nemáte, je nutné servírovat ihned, dokud čokoláda neztuhne.
- Ovoce umyjte a nakrájejte na kousky.
- Strávníci si je budou napichovat na špejli anebo vidličku a sami namáčet do horké čokolády.
Všechny pokrmy jsou pro 4 – 6 porcí.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù