Jarní recepty

Bře 16, 2012 | Jídlo

I když se za oknem čerti honí, oficiálně za pár dnů propukne jaro. Meteorologové hlásí, že již tento víkend konečně nastane skutečně jarní počasí. Je tedy na čase, abyste se porozhlédli po nějakých vskutku dobrých jarních neotřelých receptech.

 

 

Cibulové mini pizzy

Co budete potřebovat:

  • pizza korpusy
  • černé olivy
  • olivový olej
  • kozí strouhaný sýr
  • tymián

Na zkaramelizovanou cibuli:

  • 20 gramů másla
  • 1 lžíce oleje
  • 4 středně velké cibule
  • Tymián

Postup:

  1. Na mini pizzy potřebujete velké kulaté vykrajovátko na cukroví, s nímž vykrájíte z korpusu kolečka.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
  3. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte olej a přidejte jemně nakrájenou cibuli. Tu občas pomíchejte a jinak vařte pod poklicí po dobu 20 minut do zlatova, až zcela zkaramelizuje. Takovou cibuli ještě okořeňte tymiánem, osolte a opepřete.
  4. Korpusy mini pizzy rozložte na pečící papír, potřete olivovým olejem, ozdobte nakrájenými olivami a dejte péct do rozpálené trouby na 240 stupňů cca na 5 – 8 minut. Korpusy musí být křupavé, ale ne vysušené.
  5. Na korpusy pak rozložte zkaramelizovanou cibuli a zasypte nastrouhaným kozím sýrem a tymiánem. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.

Jarní gnocchi

Co budete potřebovat:

  • 500 gramů bramborových noků
  • 80 gramů mraženého zeleného hrášku
  • 1 cuketa nakrájená na kvádříky
  • 200 gramů brokolice
  • 300 mililitrů sladké smetany
  • 1 svazek chřestu, který nakrájíte podél na polovinu
  • 60 gramů bazalkového pesta (to se vyrábí z bazalky, česneku, olivového oleje, strouhaného sýru, soli a piniových oříšků)
  • Parmezán

Postup:

  1. V hrnci s osolenou vodou uvařte noky 1 minutu.
  2. Po jedné minutě do hrnce přidejte hrášek, cuketu, brokolici a chřest. Vařte další 4 minuty, dokud noky nevyplavou na povrch a zelenina nezměkne.
  3. Pak slijte a nechte okapat.
  4. Vytvořte omáčku z pesta a smetany, kdy směs promísíte a prohřejete. Hotovou jí přelijte noky, osolte, opepřete a promíchejte.
  5. Naservírujte na talíře, které před podáváním ještě posypete nastrouhaným parmezánem.

Pro první jarní grilování – Chřest s prosciutto

Co budete potřebovat:

  • 2 svazky chřestu
  • Plátky šunky prosciutto
  • Rané brambory
  • Sůl, rozmarýn, máslo, olej

Postup:

  1. Chřest se zabalí do parmské šunky. Vždy jeden plátek šunky a jeden chřest.
  2. Takovýto chřest dáte na rozpálený gril a ogrilujete z obou stran (cca 5 minut).
  3. Podávejte s pečenými bramborami na rozmarýnu.
  4. Brambory připravíte takto: oloupejte je, dejte do zapékací misky, kterou jste podlily olivovým olejem, posypte rozmarýnem, můžete přidat i česnek a na ně položte kousky másla.
  5. Takto uchystané brambory vložte do vyhřáté trouby a upečte.

 

Foto: Pixmac.cz

 

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *