Po vleklé zimě je naše tělo značně oslabené. Během tohoto ročního období navíc kvůli zvýšenému výskytu infekčních onemocnění častěji užíváme antibiotika. Jejich podávání ale provází celá řada negativních reakcí a důsledkem může být oslabení imunity spojené s únavou. Odborníci proto hlavně teď doporučují zvýšený příjem probiotik.
Probiotika najdeme v některých mléčných výrobcích, které jsou označovány jako probiotické. Tyto potraviny ale zpravidla neobsahují takové množství probiotik, jaké lidské tělo potřebuje, a proto je vhodné užívat doplňky stravy se zvýšeným obsahem těchto látek. V posledních letech se čím dál tím častěji hovoří o užívání probiotik v souvislosti s antibiotiky, která v těle ničí vedle nežádoucích bakterií i ty prospěšné. Podávání antibiotik často provázejí průjmy a snížení imunity spojené s únavou. Po jejich užívání je vhodné napomoci obnovení různorodosti střevní mikroflóry probiotiky. Někteří odborníci doporučují brát probiotika již v průběhu antibiotické léčby pro minimalizaci vedlejších účinků antibiotik. V takovém případě by probiotikum mělo být podáváno zhruba ve druhé třetině časového intervalu mezi užíváním antibiotik.
„Probiotické bakterie jsou medicínou založenou na důkazech považovány za účinnou ochranu, ale také vhodný doplněk léčby u průjmového onemocnění dětí a dospělých, a to jak infekčních, tak i vyvolaných některými léčivy,“ říká MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., a dodává: „Jako vhodný pro doplňkovou terapii u průjmů spojených s užíváním antibiotik se ukázal Saccharomyces boulardii. Preventivní užívání probiotických bakterií nemá žádné vedlejší účinky na lidský organismus, lze je doporučit, a to zejména u dětí.“
Kdy je vhodné dodávat tělu probiotika?
- Při a po užívání antibiotik nebo hormonální léčbě.
- Při průjmových onemocněních.
- Pokud trpíme alergiemi, zejména potravinovými. Probiotika jsou prospěšná i pro ty, kdo trpí sennou rýmou, astmatem či ekzémy.
- V době, kdy potřebujeme zvýšit imunitu, a chránit tak tělo před chřipkou a nachlazením.
- V pokročilém věku, kdy se složení střevní mikroflóry přirozeně zhoršuje.
- Při onemocněních střev, jako je ulcerózní Crohnova choroba, kolitida, celiakie, dráždivý tračník apod.
- Při zvýšené hladině cholesterolu.
Foto: ČASP
0 komentáøù