Casa Herradura – horko Mexika a vůně agáve

Dub 18, 2012 | Jídlo

Taky rády ochutnáváte národní mexický nápoj – tequilu? Možná by vás pak mohlo zajímat, jak se tento ohnivý nápoj ve světově proslulé haciendě vyrábí. Tequila byla v této palírně poprvé vyrobena v roce 1870, o tři roky později už zde vyrobená tequila cestovala za moře a rychle potom i do celého světa.

Úspěchy této palírny stojí v poli nedaleko sídla, kde byl Aurelio Lopez, původní majitel, na obchůzce agávových polí a uviděl lesknout se cosi v prašné půdě. Když tento předmět zvednul, poznal obyčejnou podkovu. Neobjevil sice žádný poklad, ale pojmenoval podle ní svou palírnu, kterou na tom místě vystavěl. Podkova byla totiž již od dob starého Řecka symbolem štěstí a ochrany.

 

Kde tequilu vyrábí člověk a příroda

Od svého počátku Casa Herradura vyrábí tequilu „podomácku“ starým osvědčeným způsobem. Agáve sklízí ručně „jimadoři“, kteří osekávají pracně tvrdé listy agáve na tzv. piñas, srdce zralé rostliny. Ty převáží z polí do palírny, kde se pinas vaří v hliněných pecích po dobu 26 hodin na kašovitou hmotu, která následně přirozeně kvasí.  Na rozdíl od jiných palíren je proces kvašení započat pouze vzduchem přenášenými kvasinkami žijícími na listech agáve a citrusových plodech kolem haciendy. 

I destilace probíhá starým tradičním způsobem, který už v současnosti není samozřejmý, a to v měděných kotlích. Casa Herradura tequilu destiluje dvakrát, celý jeden proces trvá 8 hodin. Tím dodává pálence všechny správné chuťové elementy, které má tequila mít.

 

Všechno má svůj čas

Herradura své tequily nechává vyzrávat ve vypálených dubových sudech – ty jsou důvodem originální chutě mnoha světově známých destilátů. Každý sud kontroluje vrchní palírník, který osobně ochutnává a zkouší jejich zralost.  Jedině po jeho schválení může být tequila lahvovaná. I tento proces probíhá přímo v palírně, aby tequila neztrácela na své kvalitě. Brány Casa Herradury tak opouští lahve s typickým symbolem podkovy na etiketě. Silver tequila, čirá jemná tequila zrající 45 dní, Reposado nazlátlé barvy a výraznější vůně agáve, zrající 11 měsíců, a uleželá Herradura Añejo zrající 2 roky, která se vyznačuje svou sytou barvou, sytou vůní pečeného agáve a sušeného ovoce. Každá láhev nese označení CRT – státní certifikát a doklad pravosti mexické tequily a také označení All Natural od úřadu FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv). 

 

Servírovat se stylem…a pomalu vypít

Tradiční způsob servírování tequily Herradura je ve vysokých úzkých sklenkách, nazvaných „caballito“, což znamená koník.  Aby si člověk opravdově vychutnal tequilu, má dodržet určitý postup. Nejdříve si ji ve skleničce dobře prohlédnout, všimnout si barvy, která odráží dobu zrání v sudech. K poznání pravé vůně tequily je třeba si sklenku přidržet kousek od nosu a nadechnout se ústy, tak se prý pozná, co vše se mísí v jejím aroma. Nejpříjemnější částí je první upití malého doušku. Podrží se po dobu 10 vteřin v ústech, poválí se po jazyku a patře a zároveň se vdechuje vzduch, který ji rozvoní v nose. Když tequilu spolknete, nadechněte se ústy. Kvalitní tequila se pozná tak, že její původní aroma v ústech zůstane a nemění se na nepříjemné pachutě a „konce“.

 

Foto: Herradura

 

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *