Plněné brambory 3x jinak

Dub 17, 2012 | Jídlo, Životní styl

Brambory jsou velmi zdravé, zasytí i dodají živiny, které tělo tolik potřebuje. Pokud brambory nesmažíte, nemastíte, nepřidáváte do nich smetanu, jsou vhodnou přílohou i tam, kde se strávníci snaží o štíhlou linii.

 

 

 

Plněné brambory s hovězí Fajita Bundy

Co budete potřebovat na 2 porce:

  • 2 velké brambory
  • 1 lžíci oleje
  • 300 gramů zadního hovězího
  • 1 červenou papriku nakrájenou na plátky
  • Fajita koření (mexické koření, které u nás v Česku náleží k letošním novinkám a gastro hitu 2012)
  • Pepř, sůl
  • Zakysanou smetanu
  • 4 lžíce guacamole

Postup práce:

  1. Umyjte brambory.
  2. Umyté brambory vložte do osolené vody a uvařte je ve slupce skoro do měkka.
  3. Uvařené brambory rozpulte a dejte na plech potřený olejem.
  4. Plech dejte do trouby a brambory zapečte.
  5. Hovězí maso opláchněte a nakrájejte na jemné plátky.
  6. Hovězí plátky osolte, opepřete a posypte fajita koření.
  7. Maso osmažte z obou stran.
  8. Osmažené plátky masa potřete guacamole, položte na polovinu opečených brambor a přiklopte je druhou vrstvou brambor (jako sendvič).
  9. Podávejte se zakysanou smetanou.
  10. Dochutit ještě můžete fajita kořenící směsí.

 

Uzená makrela s jarní cibulkou a brambory

 Co budete potřebovat:

  • 4 středně velké brambory
  • 300 gramů sekané uzené makrely
  • 4 jemně nakrájené jarní cibulky
  • 4 lžíce polotučné šlehačky anebo zakysané smetany
  • Sekanou řeřichu (může a nemusí)
  • 1 citron

Postup práce:

  1. Brambory omyjte, ale neloupejte.
  2. Do každé brambory několikrát píchněte ostrým nožem.
  3. Dejte brambory na plech se solí a kapkou olivového oleje.
  4. Pečte v rozehřáté troubě do měkka.
  5. Upečené brambory rozpulte a vydlabejte střed.
  6. Vydlabaný obsah brambor smíchejte s rozemletou makrelou, jarní cibulkou, řeřichou a šlehačkou. Pokud nemáte rádi řeřichu, můžete ji vynechat. Jestli chcete mít pokrm zdravější, vynechte i šlehačku.
  7. Hotovou směs napěchujte zpět do vydlabaných brambor, ozdobte jarní cibulkou a zakapejte čerstvou šťávou z citrónu.

 

Brambory ve slupce dolcelatte s rajčaty

Co budete potřebovat pro 2 osoby:

  • 2 velké brambory
  • Sladkou smetanu
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžičku šlehačky anebo zakysané smetany
  • 100 gramů strouhaného sýra
  • Rajčata
  • 1 stroužek drceného česneku
  • 1 lžičku nasekané čerstvé petrželky
  • Sůl a pepř

Postup práce:

  1. Pořádně omyté brambory ve slupce několikrát propíchněte ostrým nožem.
  2. Brambory dejte vařit do osolené vody.
  3. Po uvaření do měkka vyjměte brambory z vody, odřízněte jim vršek a vydlabejte.
  4. Vydlabanou bramborovou kaši smíchejte se zakysanou smetanou, strouhaným sýrem a jarní cibulkou.
  5. Hotovou směs vraťte zpět do vydlabané brambory.
  6. Prolisujte česnek, na drobné kousky nasekejte petrželku a na drobné kousky nakrájejte také i rajčata. Nakonec vše důkladně spojte.
  7. Rajčatovou směs položte na vrcholek brambor.
  8. Úplně nakonec brambory posypte strouhaným sýrem.
  9. Vožte do zapékací misky, kterou dáte zapéct do trouby (cca na 10 minut).

 

Foto: Pixmac.cz

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *