Brambory jsou velmi zdravé, zasytí i dodají živiny, které tělo tolik potřebuje. Pokud brambory nesmažíte, nemastíte, nepřidáváte do nich smetanu, jsou vhodnou přílohou i tam, kde se strávníci snaží o štíhlou linii.
Plněné brambory s hovězí Fajita Bundy
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 2 velké brambory
- 1 lžíci oleje
- 300 gramů zadního hovězího
- 1 červenou papriku nakrájenou na plátky
- Fajita koření (mexické koření, které u nás v Česku náleží k letošním novinkám a gastro hitu 2012)
- Pepř, sůl
- Zakysanou smetanu
- 4 lžíce guacamole
Postup práce:
- Umyjte brambory.
- Umyté brambory vložte do osolené vody a uvařte je ve slupce skoro do měkka.
- Uvařené brambory rozpulte a dejte na plech potřený olejem.
- Plech dejte do trouby a brambory zapečte.
- Hovězí maso opláchněte a nakrájejte na jemné plátky.
- Hovězí plátky osolte, opepřete a posypte fajita koření.
- Maso osmažte z obou stran.
- Osmažené plátky masa potřete guacamole, položte na polovinu opečených brambor a přiklopte je druhou vrstvou brambor (jako sendvič).
- Podávejte se zakysanou smetanou.
- Dochutit ještě můžete fajita kořenící směsí.
Uzená makrela s jarní cibulkou a brambory
Co budete potřebovat:
- 4 středně velké brambory
- 300 gramů sekané uzené makrely
- 4 jemně nakrájené jarní cibulky
- 4 lžíce polotučné šlehačky anebo zakysané smetany
- Sekanou řeřichu (může a nemusí)
- 1 citron
Postup práce:
- Brambory omyjte, ale neloupejte.
- Do každé brambory několikrát píchněte ostrým nožem.
- Dejte brambory na plech se solí a kapkou olivového oleje.
- Pečte v rozehřáté troubě do měkka.
- Upečené brambory rozpulte a vydlabejte střed.
- Vydlabaný obsah brambor smíchejte s rozemletou makrelou, jarní cibulkou, řeřichou a šlehačkou. Pokud nemáte rádi řeřichu, můžete ji vynechat. Jestli chcete mít pokrm zdravější, vynechte i šlehačku.
- Hotovou směs napěchujte zpět do vydlabaných brambor, ozdobte jarní cibulkou a zakapejte čerstvou šťávou z citrónu.
Brambory ve slupce dolcelatte s rajčaty
Co budete potřebovat pro 2 osoby:
- 2 velké brambory
- Sladkou smetanu
- 2 jarní cibulky
- 1 lžičku šlehačky anebo zakysané smetany
- 100 gramů strouhaného sýra
- Rajčata
- 1 stroužek drceného česneku
- 1 lžičku nasekané čerstvé petrželky
- Sůl a pepř
Postup práce:
- Pořádně omyté brambory ve slupce několikrát propíchněte ostrým nožem.
- Brambory dejte vařit do osolené vody.
- Po uvaření do měkka vyjměte brambory z vody, odřízněte jim vršek a vydlabejte.
- Vydlabanou bramborovou kaši smíchejte se zakysanou smetanou, strouhaným sýrem a jarní cibulkou.
- Hotovou směs vraťte zpět do vydlabané brambory.
- Prolisujte česnek, na drobné kousky nasekejte petrželku a na drobné kousky nakrájejte také i rajčata. Nakonec vše důkladně spojte.
- Rajčatovou směs položte na vrcholek brambor.
- Úplně nakonec brambory posypte strouhaným sýrem.
- Vožte do zapékací misky, kterou dáte zapéct do trouby (cca na 10 minut).
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù