Ti nejlepší pomocníci pro vaření

Dub 9, 2012 | Jídlo

Jídlo v restauracích se neustále zdražuje a co si budeme nalhávat, jeho kvalita se přímo úměrně tomu rozhodně nezvyšuje. Nám labužníkům tak nezbývá nic jiného, než si dobroty připravit doma. Což o to, nápadů, receptů i kvalitních surovin je dostatek, máte ale po ruce dost kuchyňských pomocníků?

Ještě před pár lety čítalo kuchyňské vybavení každé hospodyňky jeden mixér, několik hrnců s pokličkami a pekáč na husu. O nějakých vychytávkách jsme si mohly nechat jen zdát. Nebo snad vaše maminka měla škrabku na julianne, speciální hrnec na těstoviny nebo zapékací misky? Těžko, vaření totiž bylo nutností, nikoliv zábavou, což před pár lety změnili světoví šéfkuchaři v čele s Jamiem Olivierem. Dnes se vaření povýšilo pomalu na umění, kurzy vaření jsou neustále nabité lidmi a úspěchy slaví televizní pořady se známými i méně známými kuchtíky. Recepty a tipy na to, aby naše večeře vypadala doslova skvostně, jsou k mání na každém kroku. Jenže kde zjistíte, na čem ty lahůdky uvařit? No přece u nás!

Tlakový hrnec, neboli papiňák, jste určitě u maminky, možná i babičky, zahlédly. Odjakživa byl tento druh nádobí určen pro vaření tuhých mas nebo pokrmů, jejichž příprava trvala dlouho a bylo vhodné tuto dobu zkrátit. Někdo ve starém otlučeném papiňáku vaří guláš nebo předvařuje hovězí pečeni, hodí se i pro přípravu silných vývarů. Jen by bylo dobré vyměnit babiččin model za novější. Současné tlakové hrnce mají s těmi z dob minulých společný jen název. Vyrobeny jsou ze silnostěnného mateiáilu, který bezchybně drží teplo, jejich ucha nepálí a použít je můžete bez obav na jakýkoliv typ sporáku.

Ani dnešní pánve už se nehodí jen na smažení vajíček nebo řízků. Moderní materiály, speciální povrchy a široká škála velikostí a tvarů povýšila tento kousek nádobí na hotový kuchyňský poklad. Vybírat si můžete z pánví určených pro konkrétní druh pokrmů (např. grilovací nebo wok), ve vaší kuchyni by ale nikdy neměla chybět univerzální pánev z teflonu nebo keramiky. Obě se skvěle udržují a pro minutky nebo zeleninu jsou nepostradatelné. V každém případě u dnešních pánviček zapomeňte na nutnost používat litrů oleje. Stačí pár kapek. Opravdu.

Někdy stačí opravdu málo, aby i příprava jídla byla radostí. Stačí si jen pořídit k ruce ty správné pomocníky.

 

Foto: Tescoma

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *