Bez marinád by bylo grilování jako chleba bez másla. Dodají masu i zelenině chuť, říz a při jejich přípravě můžete v klidu popustit uzdu své fantazii. Sosíky hrají svou neoddiskutovatelnou roli ve výsledné chuti grilovaných jídel. Pokud maso marinujete přibližně 24 hodin před opečením, garantujeme vám, že se bude na jazyku doslova rozplývat.
Není nad domácí marinádu
Obecně se dá říct, že na červená masa se hodí výraznější, pikantnější marinády a na bílá zase spíš jemnější, třeba bylinkové. Jako všude, i v grilování platí, že nejlepším kuchařem jsou vaše chutě, obecnými pravidly se tedy řiďte, jen, když budete chtít.
Univerzální marináda
Neměli jste čas nakoupit speciální koření na marinádu? Nezoufejte a udělejte si klasickou olejovou. Potřebovat na ni budete cibuli nakrájenou na větší kousky, 8 stroužků česneku nakrájených na plátky, sůl, pepř, olej.
Očištěné maso nakrájené na plátky do připravené marinády naložte a nechte odpočinout alespoň půl dne. Jednotlivá vlákna díky oleji změknou, maso bude připravené na gril ve své přírodní podobě, ale přitom se bude na jazyku rozplývat.
Pikantní chilli marináda
Ostřejší chuť se skvěle hodí k vepřovému masu, pokud ji doplníte při konzumaci pečivem nebo grilovanou zeleninou, opravdu si pochutnáte. Budete potřebovat drcené chilli papričky, sladkou papriku, 4 prolisované stroužky česneku, nasekanou petrželku, olivový olej, sůl, pepř, kapku vinného octa a citronovou šťávu. Vše promíchejte, naložte do nálevu maso a nechte marinovat minimálně hodinu pod pokličkou.
Kupované marinády jsou také dobré
Jestli si netroufáte na přípravu domácí marinády a raději sáhnete po jistotě už předpřipravené, máme pro vás dobrou zprávu. Kupované marinády jsou docela kvalitní a jejich nabídka je opravdu široká. Vybrat si můžete buď z hotových omáček v plastové lahvi, kterými stačí maso jen lehce potřít, nebo si doma zamíchat sypkou nebo tekutou směs. Cena za jednu marinádu se pohybuje v řádu maximálně desítek korun, nic vám tedy nebrání experimentovat a hledat tu, která se ve vaší kuchyni usídlí natrvalo.
Foto: Vladeko
0 komentáøù