Grilování chce pečlivou přípravu

Kvě 18, 2012 | Jídlo, Životní styl

I když by se mohlo zdát, že grilování je ta nejjednodušší přípava jídel, jaká může existovat, nenechte se zmást. Opékání masa nebo čehokoliv jiného je tou nejkratší a nejméně náročnou částí a vyžaduje pečlivou přípravu. Pokud se chystáte doma uspořádat grilovací párty pro přátele nebo širší rodinu, nechte se inspirovat našimi tipy, ať na nic důležitého nezapomenete.

 

Domácí příprava

Grilování patří mezi osobnější záležitosti, můžeme tedy předpokládat, že znáte chutě všech účastníků. Pokud víte, že mezi příchozími bude vegetarián, nesnažte se mu vnutit propečený steak, ale přizpůsobte menu jeho chutím. Grilování by mělo být různorodé, proto se nebojte opéct maso, ryby (na speciálních roštech), sýry (zabalené v alobalu) nebo zeleninu. Předem si promyslete, kolik porcí čeho budete asi potřebovat a sepište si podrobný nákupní seznam, ať na nic nezapomenete.

 

Nakupujte jen čerstvé potraviny

Maso na gril musí být bezpodmínečně čerstvé. Asi den by totiž mělo být naloženo v marinádě a pokud byste zariskovali s potravinou pochybného stáří, může se stát, že jednodenní odpočinek v oleji nevydrží. Čerstvost je samozřejmě podmínkou i pro všechny ostatní suroviny. Vhodnější než hypermarkety jsou proto kamenné prodejny. S řezníkem i zelinářem si navíc můžete příjemně popovídat a nechat si doporučit ty nejvhodnější kousky.

 

Marináda dodá chuť

Čerstvé maso zpracujte co nejdříve. Pokud jste koupili maso vcelku a ne plátky, je třeba ho naporcovat. Vždy jej krájejte přes vlákna, bude šťavnatější a měkčí. Pak ho očistěte a nechte chvilku odpočinout. Mezi tím si připravte marinádu – buď domácí podle vlastní fantazie nebo vemte zavděk kupovatnou. V obchodech jsou k dispozici nejrůznější varianty hotových marinád, sypkých i tekutých směsí, většinou velmi dobré kvality. Pokud si netroufáte na vlastní výtvor, kupovaným sosem v tomto případě nic nezkazíte.

Do marinády naložte kuřecí nebo vepřové maso, ryby se dávají na gril nejčastěji na přírodno. Ideální je, pokud maso necháte marinovat 24 hodin, marináda se dostane všude a maso zkřehne. Dobré je potravinu marinádou potírat i v průběhu grilování.

 

Den D, okamžik O

Těsně před příchodem hostů si připravte vše potřebné ke grilování i stolování, budete tak mít čas se věnovat i roli hostitelky. Nakrájejte zeleninu na salát, připravte si všechny dipy a přílohy a nezapomeňte na dostatek nádobí. Pokud je společnost větší, můžete sáhnout i po jednorázovém, při zahradním stolování je přípustné. Důležitá je pohoda a dobrá nálada. Malé prohřešky se v případě grilování promíjejí.

 

Foto: Vladeko

 

 

 

 

 

 

 

 

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *