Víte, jak skladovat potraviny?

Kvě 16, 2012 | Jídlo, Životní styl

K chodu každé domácnosti nepatří pouze vaření dobrých pokrmů, ale také péče o potraviny samotné. Ne každá potravina je spotřebována v den nákupu. Ostatně, nebylo by to praktické, reálné a ani ekonomické. Jenomže aby byly všechny tyto potraviny v kuchyni použitelné, je zapotřebí udržovat v kuchyni pořádek.

Co byste o skladování potravin měly vědět?

 

  1. Veškeré trvanlivé potraviny by měly být uskladněny ve skříních. Jedná se o obiloviny, suché potraviny, těstoviny, konzervované potraviny, potraviny zabalené v krabicích, pytlích i ve skle. Do skříní patří směsí a suroviny pro přípravu moučníků, cukr, sůl, mouku, mléko v krabicích, neotevřené kondenzované mléko, koření a sirupy.
  2. Potraviny, jako rýže, luštěniny, mouka a podobně musí být dány do hermeticky uzavřených obalů, jinak mohou být napadeny hmyzem. Suché potraviny vždy schovejte do temna a chladu. To samé platí i o konzervovaných potravinách.
  3. V horkém a vlhkém počasí nekupujte mouku ve velkém množství. V létě mouku skladujte v chladu, pokud máte doma celozrnnou mouku, je zapotřebí, aby byla v ledničce uskladněna po celý rok. To proto, že by se jinak vůně a chuť mouky stala zapšklá.
  4. Cukr skladujte při pokojové teplotě, aby nehrudkovatěl. Měl by být proto v dobře uzavřeném plastovém sáčku a v dóze s těsným víkem.
  5. Mléko, vejce, sýr, jogurt, maso a zelenina musí být uskladněny v chladu, jinak se rychle zkazí. Mražené potraviny jako maso, zmrzlina a mražená zelenina se musí dát do mrazáku ihned. Pozor, syrové a vařené potraviny nepatří k sobě, vždy je uskladňujte v oddělených přihrádkách!
  6. Aby chléb neplesnivěl, potřebuje pokojovou teplotu a chladné místo.
  7. Zelenina se povětšinou skladuje v lednici ve zvláštní přihrádce s výjimkou suché cibule, brambor a česneku, kterým je lépě v chladu a temnu. Tuto zeleninu kupujte v malém množství, aby v teple kuchyně zbytečně nenaklíčila.
  8. Rajčata, banány a ananas se skladují při běžné pokojové teplotě, do lednice zamíří až po dosažení požadované zralosti.
  9. Jablka patří do chladu a stínu. V letním horkém počasí je jablkům nejlépe v lednici.
  10. Neskladujte potraviny pod kuchyňským dřezem, vedle domácích chemických prostředků, na podlaze, vedle sporáku a u trouby.

Správným skladováním dosáhnete nejen toho, že vaše potraviny dlouho vydrží, ale minimalizujete tak i ohrožení napadnutí různými škůdci.

 

Foto: Pixmac.cz

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *