Domácí džemy? Vsaďme na osvědčené receptury

Čvn 22, 2012 | Jídlo

Ještě pár dní a už to začne: v lese borůvky, maliny, ostružiny. Na zahrádkách jahody, rybíz, možná angrešt, meruňky. Uvaříme dětem džemy? Něco to stojí, ale z letní investice bude zimní úspora. Domácí džem sice obsahuje poměrně dost bílého cukru, ale vždyť se nejí na kila! A na rozdíl od těch „hamíků a papíků“, kterými se děti ládují, přesně víme, jaké suroviny jsme použili.

Připravit domácí džem je poměrně snadné a nezabere to tolik času, jak se někdy říká.

  • Potřebujeme ovoce, cukr a želírovacé prostředek. Vařič, hrnec, kovové síto, odměrku, čistou vařečku, naběračku a zavařovací sklínky.
  • Celé nebo na kousky nakrájené ovoce podstříkneme vodou a rozvaříme. Ovoce s tuhou slupkou nebo pecičkami pak propasírujeme přes kovové síto (rybíz, angrešt, maliny, ostružiny).
  • Vzniklou dřen odměříme (ideální jsou kuchyňské odměrky). Pro usnadnění si mysleme, že jeden litr svařené dřeně váží jeden kilogram.
  • Vrátíme do hrnce, přivedeme k varu a na každé kilo ovoce přisypeme půl až jeden kilogram cukru, do kterého jsme rozmíchali jeden až dva sáčky želírovací směsi. Množství cukru se odvíjí od sladkosti ovoce, želírovacího přípravku dáme víc u ovoce, které má málo pektinů (višně).
  • Když se směs začne vařit, stane se zázrak – dosud kalná „břečka“ zjasní a nabude vzhledu tekutých drahokamů.
  • Vypneme přívod tepla, odstavíme a uděláme „želírovací“ zkoušku. Na chladný talířek kápneme trochu džemu. Když ztuhne a začne opaleskovat, je vše v pořádku. Jestliže vychladne, ale stále teče, připravíme si další želírovací prostředek a s trochou cukru džem znovu provaříme.
  • Naběračkou nalijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme. Je-li džem ještě vřelý, stačí, když skleničku převrátíme na víčko. Pro klid svědomí je možná lepší hotový výrobek sterilizovat. Pak popíšeme – druh a rok.
  • Jeden kilogram ovoce po přidání cukru vydá na asi litr džemu. To jsou bud tři malé zavařovačky (0,33) nebo pět skleniček od přesnídávky.
  • Při nalévání do skleniček předem rozlišujme určení džemu – na přímou konzumaci do menších (vzácnější druhy), na va ření či promazávání moučníků do větších (rybíz).

 

Experiment nemusí vždy „vyjít“

  • Pamatujme si zlaté pravidlo: nejlepší džemy jsou z jednoho druhu ovoce. Mají jasnou, identickou a svěží chuť.
  • Je lepší mít menší množství, ale více druhů džemů. Rodině se nepřejí, budou si moci vždy vybrat.
  • Když si budeme chtít usnadnit práci a ovoce s tužší slupkou a pecičkami třeba rozmixujeme, bude zkrátka na konečném výsledku poznat, že jsme si práci ulehčili.
  • Když podlehneme „vygooglovaným“ zvláštnostem (přídavky exotického koření, medu, banánu, kokosu, pudinkového prášku a podobně), kamarádka nás možná pochválí, ale rodina to zřejmě nebude chtít jíst. (Záchranou pak je rozmíchat experiment s tvarohem a nikomu neříkat, z čeho je dezert připraven.)

 

Foto: Pixmac.cz

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *