Pohance možná uškodilo, že byl kolem jejího „znovuobjevení“ činěn takový humbuk. Také její oblibě neprospělo, že ji některé ženy předkládaly na stůl s významně vztyčeným ukazováčkem. Protože jak zní mužské heslo? „Co je zdravé, není dobré!“ Jenže pohanku můžeme připravovat tak, že si na ni naši strávníci zvyknou a posléze jistě i oblíbí. Konec konců – máme ji v genech, naši prapředkové na pohance vyrostli.
Pohanka má v kuchyni využití stejné jako obilniny, z botanického hlediska ale patří do čeledi rdesnovitých. Na poli bychom ji asi nepoznali, obzvlášť když kvete. Nepodobá se klasům, je obsypána hrozny bílých a narůžovělých květů. Je nenáročná na pěstování, proto se už v 16. století rozšířila na našem území jako potravinová rostlina. Ve 20. století se zájem zemědělců obrátil k výnosnějším plodinám, ale například v ruské či ukrajinské lidové gastronomii nikdy neopustila pozici jedné ze základních potravin. Kromě trochu zvláštní chuti a příjemné konzistence má pohanka významné nutriční hodnoty: obsahuje jinak dost v potravinách poměrně vzácný rutin, který působí preventivně proti cévním nemocem. Odborníci na výživu o pohance rovněž uvádějí, že napomáhá při léčbě hemoroidů a křečových žil. A rovněž doporučují, aby pohanku jedli lidé fyzicky i duševně hodně namáhaní.
Rychlé kaše, přílohy či polévky
Základní úprava pohanky je jednoduchá a velmi rychlá – počítaná na minuty. Pohankové krupky je pouze třeba dobře proprat (promnout) v teplé vodě a pak tři čtyři minuty povařit v asi dvojnásobném objemovém množství vody. Pak hrnec s pohankou utěsníme a necháme asi deset minut stát v teple. Někdo radí zabalit hrnec do peřin nebo alespoň do ručníku. Osvědčil se ale i modernější způsob: pohanku připravovat v tlakovém „rýžovaru“ v mikrovlnné troubě, pak zavřít ventil a nechat dojít.
Pohanka se používá asi tak jako rýže: můžeme z ní upravit sladkou kaši (vaříme v mléce, až se krupky mírně rozpadnou, pak přisladíme a ochutíme tím, co máme na kaši rádi). Nebo do vařené a osolené pohanky vmícháme mírně osmaženou cibuli a podáváme jako přílohu k masu (výpek nebo omáčka pohanku dochutí). Dobře propranou pohanku můžeme také zavářet do polévek.
Pohankové hamburgery
Jestliže teprve chcete s pohankou ve své kuchyni začít, zkuste pohankové karbanátky. Smažené placičky děti vždy nadchnou a neodolá jim ani trochu v jídle „obezřetný“ mužský. Podávané s bramborovou kaší nebo novými bramborami a čerstvým salátem se stanou jedním z velmi oblíbených jídel.
Pohanku připravíme podle základního předpisu. Do vychladlé přidáme rozetřený česnek, majoránku nebo vlastní zelené bylinky (například kerblík), osmaženou cibuli, dvě vejce, sůl a tolik strouhánky, aby se vytvořilo měkké těsto. Vytvarujeme placičky, lehce obalíme ve strouhánce a opékáme jako karbanátky.
Foto: Freerangestock.cz
0 komentáøù