Pokud chceme mít co nejdéle zdravý a funkční chrup, důsledně dbáme o každodenní hygienu. Zanedbání péče o chrup způsobuje mnoho estetických problémů, jako jsou černé zuby, povlaky či zápach z úst. Problémy se časem stupňují a pomalu přestávají být pouze otázkou estetickou.
Zvýšená citlivost, bolesti zubů nebo záněty dásní jsou dalším varovným příznakem, že něco se svým chrupem neděláme správně.
Velké procento většinou nedobrovolných návštěvníků zubařských ordinací si odnáší poučení o nutnosti zlepšení ústní hygieny. Ta zahrnuje především pravidelné a důkladné čištění zubů. Nezáleží na tom, čemu dáváme přednost – obyčejnému či elektrickému kartáčku nebo dentální niti – nezbytné je pouze vytrvat a věnovat se péči o zuby několikrát denně pár minut. Čistit chrup bychom měli zejména po jídle. Nespoléháme se jen na účinky jablka nebo pouhé vypláchnutí úst ani na očišťovací schopnost slin. Usazování plaku a zubního kamene v ústech se někdy neubrání ani lidé, kteří o svůj chrup velmi dobře pečují.
Jak na to?
Při čištění zubů se má kartáček pohybovat od „červeného k bílému“. To znamená, že se kartáček posadí vysoko na dáseň v úhlu 45 stupňů . Vlákna se sunou po dásni, vnikají do mezizubních prostorů a zároveň stírají boční stěny zubů. Vodorovné čistění – stále vžité, není podle stomalogů správné.
Výběr správného kartáčku
Účinek čištění závisí jednak na osvojení některé z doporučovaných technik (krouživý pohyb směrem od dásně, využívání dentálních nití k vyčištění mezizubních prostor a podobně) a jednak na volbě kartáčku, který by měl disponovat spíše kratší hlavou s vlákny se zaoblenými konci. Kromě ceny a materiálu se kartáčky navzájem odlišují velikostí, tvarem hlavy a vsazenými vlákny různých délek, tvrdostí a uspořádání. Dobrý zubní kartáček musí odstranit zubní povlak a přitom by neměl poranit dásně ani ostatní tkáně ústní dutiny. Nejvíce se doporučují měkké až středně tvrdé kartáčky, protože tvrdý kartáček může poškodit dáseň i zuby v krčku. Někteří výrobci nabízejí různé speciality, které mají čištění zubů usnadnit – například pohyblivou hlavu usnadňující přístup k zubům ze všech stran nebo uspořádání vláken různé délky a tvrdosti, kdy každý druh čistí jinou část zubu či dásně v rámci úspory času. Vhodný kartáček a druh zubní pasty nám doporučí lékař.
Doporučované zásady
- Zuby čistit po každém jídle
- Čištění nesmí bolet
- Vhodný kartáček se zaoblenými konci vláken, přiměřeně velký a nepříliš tvrdý
- Mezizubní prostory čistit nití a mezizubním kartáčkem
- Začít zevnitř od nejhůře dostupných ploch
- Čistit systematicky a nevynechat žádné místo
- Měnit kartáček zhruba každých šest týdnů
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù