Švestkové dobroty

Srp 31, 2012 | Jídlo, Životní styl

Srpen je švestkovou sezónou. Švestky obsahují velké množství vitamínu B, H, E, minerálů (draslík, fosfor, železo, vápník, hořčík, zinek), a proto mají blahodárné účinky na lidský organismus. Byla by tedy škoda toho nevyužít, zvlášť jestli máte nadúrodu a nevíte, co si s tím švestkovým nadělením počít.

Již naši předkové švestky milovali a konzumovali je v různé formě. Švestky pomáhají s trávením, čištěním, podporují kardiovaskulární systém, snižují hladinu cholesterolu a jsou nejlepším přírodním projímadlem. Jíst švestky v jakékoliv podobě je tedy zdravé. Přinášíme vám proto hned několik zajímavých receptů na různé švestkové dobroty.

 

Švestková pikantní salsa

K přípravě tohoto mexického receptu budete potřebovat pouze 15 minut a zkombinujete zde na první dojem neslučitelné ingredience.

Co budete potřebovat:

  • 4 – 6 velkých švestek, které nakrájejte na čtvrtky
  • 1 malou okurku, kterou oloupejte a zbavte semínek
  • 2 lžíce jemně nasekaných lístků koriandru
  • 1 polévkovou lžíci limetkové šťávy
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžičku prolisovaného česneku
  • 1 čajovou lžičku jemně strouhaného čerstvého zázvoru
  • Půlku velkého jalapena chile (může být i mletá) – mexická paprička
  • Hrubou sůl a čerstvě mletý pepř

Postup práce:

  1. Umyté, vypeckované švestky nakrájejte na čtvrtky.
  2. Nakrájené švestky smíchejte s předem upravenou okurkou, nasekanými lístky koriandru, limetkovou šťávou, cukrem, česnekem, zázvorem, papričkou jalapeno, solí a pepřem.
  3. Podle potřeby dochuťte limetkovou šťávou a cukrem.
  4. Dejte alespoň na jednu hodinu do chladu.

 

Švestková polévka s malinami a estragonem

Skvělá letní polévka, která vás schladí a osvěží.

Co budete potřebovat:

  • 6 zralých červených švestek, které vypeckujete, zbavíte kůže a nakrájíte na čtvrtky
  • 60 g malin plus další na ozdobu
  • 1 šálek bílého vína
  • 6 lžic cukru
  • 3 snítky estragonu plus na ozdobu
  • 2 lžíce francouzského ovocného likéru Cointreau anebo Grand Marnier (volitelně)
  • 1/4 šálku vody

Postup práce:

  1. Naplňte velkou misku studenou vodou a ledem.
  2. Pak naplňte středně veliký hrnec vodou a přiveďte do varu.
  3. Do vroucí vody přidejte omyté, vypeckované švestky, které tak zbavíte slupky. Stačí je nechat ve vařicí vodě 2 – 3 minuty, dokud se samy nezačnou sloupávat.
  4. Pak švestky vyndejte z vody a vložte do ledové lázně.
  5. Očistěte švestky od zbytků slupek, nakrájejte na kousky a vložte je na pánev.
  6. Ke švestkám přidejte maliny, víno, cukr, estragon, případně také likér a vodu. Přiklopte pokličkou a přiveďte do varu. Pak snižte teplotu a mírně povařte.
  7. Švestky vařte do té doby, dokud se nezačnou rozpadat, což je cca 15 – 20 minut. Potom je odstavte z tepla a dejte do čisté nádoby, kterou postavíte do ledové lázně. Neustále míchejte polévku v lázni, dokud nevychladne.
  8. Odeberte z polévky estragon.
  9. Polévku rozmixujte.
  10. Servírujte ozdobenou švestkami, malinami a čerstvým estragonem.

 

Kuřecí koláč se švestkami

Co budete potřebovat:

  • Balíček listového těsta
  • 500 g vařeného kuřecího masa nasekaného na kousky
  • 4 velké švestky (oloupané a nakrájené)
  • 3 lžíce kuřecího vývaru
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 1 hřebíček
  • Špetku soli
  • Mletý černý pepř
  • Mletý muškátový květ – špetka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíci hnědého přírodního cukru
  • 2 další švestky nakrájené na plátky

Postup práce:

  1. Nejprve předehřejte troubu na 375 stupňů.
  2. Listové těsto rozválejte a rozprostřete do kulaté koláčové formy (vymazané a vysypané anebo s pečícím papírem).
  3. Těsto dejte péct na 10 minut do trouby.
  4. Smíchejte vařené kuře s nasekanými švestkami, kuřecím vývarem, muškátovým květem, skořicí a hřebíčkem. Nakonec směs dochuťte solí a pepřem. 
  5. Hotovou směs rozprostřete na těsto v koláčové formě.
  6. Povrch pokryjte na plátky nakrájenými švestkami, které nakonec zasypejte hnědým cukrem.
  7. Koláč opět vložte do trouby a pečte ještě asi 40 minut (dokud nebude mít zlatou kůrku a plátky švestek nezkaramelizují).

 

Foto: Mojefoto.net