Srpen je švestkovou sezónou. Švestky obsahují velké množství vitamínu B, H, E, minerálů (draslík, fosfor, železo, vápník, hořčík, zinek), a proto mají blahodárné účinky na lidský organismus. Byla by tedy škoda toho nevyužít, zvlášť jestli máte nadúrodu a nevíte, co si s tím švestkovým nadělením počít.
Již naši předkové švestky milovali a konzumovali je v různé formě. Švestky pomáhají s trávením, čištěním, podporují kardiovaskulární systém, snižují hladinu cholesterolu a jsou nejlepším přírodním projímadlem. Jíst švestky v jakékoliv podobě je tedy zdravé. Přinášíme vám proto hned několik zajímavých receptů na různé švestkové dobroty.
Švestková pikantní salsa
K přípravě tohoto mexického receptu budete potřebovat pouze 15 minut a zkombinujete zde na první dojem neslučitelné ingredience.
Co budete potřebovat:
- 4 – 6 velkých švestek, které nakrájejte na čtvrtky
- 1 malou okurku, kterou oloupejte a zbavte semínek
- 2 lžíce jemně nasekaných lístků koriandru
- 1 polévkovou lžíci limetkové šťávy
- 1 lžíci cukru
- 1 lžičku prolisovaného česneku
- 1 čajovou lžičku jemně strouhaného čerstvého zázvoru
- Půlku velkého jalapena chile (může být i mletá) – mexická paprička
- Hrubou sůl a čerstvě mletý pepř
Postup práce:
- Umyté, vypeckované švestky nakrájejte na čtvrtky.
- Nakrájené švestky smíchejte s předem upravenou okurkou, nasekanými lístky koriandru, limetkovou šťávou, cukrem, česnekem, zázvorem, papričkou jalapeno, solí a pepřem.
- Podle potřeby dochuťte limetkovou šťávou a cukrem.
- Dejte alespoň na jednu hodinu do chladu.
Švestková polévka s malinami a estragonem
Skvělá letní polévka, která vás schladí a osvěží.
Co budete potřebovat:
- 6 zralých červených švestek, které vypeckujete, zbavíte kůže a nakrájíte na čtvrtky
- 60 g malin plus další na ozdobu
- 1 šálek bílého vína
- 6 lžic cukru
- 3 snítky estragonu plus na ozdobu
- 2 lžíce francouzského ovocného likéru Cointreau anebo Grand Marnier (volitelně)
- 1/4 šálku vody
Postup práce:
- Naplňte velkou misku studenou vodou a ledem.
- Pak naplňte středně veliký hrnec vodou a přiveďte do varu.
- Do vroucí vody přidejte omyté, vypeckované švestky, které tak zbavíte slupky. Stačí je nechat ve vařicí vodě 2 – 3 minuty, dokud se samy nezačnou sloupávat.
- Pak švestky vyndejte z vody a vložte do ledové lázně.
- Očistěte švestky od zbytků slupek, nakrájejte na kousky a vložte je na pánev.
- Ke švestkám přidejte maliny, víno, cukr, estragon, případně také likér a vodu. Přiklopte pokličkou a přiveďte do varu. Pak snižte teplotu a mírně povařte.
- Švestky vařte do té doby, dokud se nezačnou rozpadat, což je cca 15 – 20 minut. Potom je odstavte z tepla a dejte do čisté nádoby, kterou postavíte do ledové lázně. Neustále míchejte polévku v lázni, dokud nevychladne.
- Odeberte z polévky estragon.
- Polévku rozmixujte.
- Servírujte ozdobenou švestkami, malinami a čerstvým estragonem.
Kuřecí koláč se švestkami
Co budete potřebovat:
- Balíček listového těsta
- 500 g vařeného kuřecího masa nasekaného na kousky
- 4 velké švestky (oloupané a nakrájené)
- 3 lžíce kuřecího vývaru
- ¼ lžičky mleté skořice
- 1 hřebíček
- Špetku soli
- Mletý černý pepř
- Mletý muškátový květ – špetka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíci hnědého přírodního cukru
- 2 další švestky nakrájené na plátky
Postup práce:
- Nejprve předehřejte troubu na 375 stupňů.
- Listové těsto rozválejte a rozprostřete do kulaté koláčové formy (vymazané a vysypané anebo s pečícím papírem).
- Těsto dejte péct na 10 minut do trouby.
- Smíchejte vařené kuře s nasekanými švestkami, kuřecím vývarem, muškátovým květem, skořicí a hřebíčkem. Nakonec směs dochuťte solí a pepřem.
- Hotovou směs rozprostřete na těsto v koláčové formě.
- Povrch pokryjte na plátky nakrájenými švestkami, které nakonec zasypejte hnědým cukrem.
- Koláč opět vložte do trouby a pečte ještě asi 40 minut (dokud nebude mít zlatou kůrku a plátky švestek nezkaramelizují).
Foto: Mojefoto.net