Cuketa v kuchyni je pro hospodyňku pravým požehnáním

Zář 21, 2012 | Bydlení, Jídlo, Životní styl

Lákají vás v tržnici cukety svou velikostí, a přitom lácí? Dostali jste cuketu od zahrádkáře, ale nevíte jak ji upravit? Urodilo se vám na pozemku tolik cuket, že už nevíte co s nimi? Přinášíme pár tipů, jak si v kuchyni s cuketou poradit.

Co s cuketami?

  • Mladé cukety můžeme jíst syrové v salátech. Oloupeme, hrubě nastrouháme, mírně posolíme a necháme je „pustit vodu“. Pak přimícháme do rajčatového salátu s cibulkou a octovou zálivkou s kapkou oleje. Nebo k cuketě přidáme cibulku, kmín a sladkokyselou zálivku. Tento salát má překvapivou chuť.
  • Cuketami můžeme navýšit objem leča nebo jakékoliv dušené zeleniny, aniž by pokrm ztratil na chuti. Právě tak strouhanou cuketou zdravě a nízkokaloricky nastavíme mleté maso při výrobě karbanátků, mletých řízků, zapékaných fáší.
  • Strouhaná cuketa rovněž zahustí zeleninovou nebo luštěninovou polévku.
  • Tenčí plátky cukety nasolíme a smažíme v trojobalu. Variantou  jsou smažené placičky  ze strouhané cukety, vajíčka a strouhanky. Koření dle chuti.
  • Do rozpůlené a vydlabané cukety můžeme navršit masovou náplň, přiklopit druhým dílem, mírně osolit, pokapat olejem a doměkka upéci. Zapečená cuketa chutná s tatarkou a bramborami. Nebo cuketu v pekáči obložíme cibulí a nakrájenými rajčaty. Měkkou cuketu opatrně vyndáme, rozpečenou zeleninu slijeme do menšího kastrůlku. Cuketu vrátíme do pekáče a ještě zapečeme. Zeleninu rozmixujeme a dochutíme cukrem, solí, citronem a bazalkou nebo tymiánem. Podáváme s rýží.
  • Nastrouhanou cuketu můžeme přidávat do litých moučníků či perníků. Obvykle se dávají dvě třetiny objemového množství mouky. Cuketa nedodá moučníku žádnou chuť, ale buchta je vláčnější – a co nás zajímá – každý její kousek má méně kalorií než stejný kousek bez cukety.
  • Podobně se přidává i do slaných koláčů z vajec, strouhánky nebo hrubé mouky s přídavkem uzeniny, sýra a prášku do pečiva. Cuketa může tvořit až polovinu objemu těsta. Slaný cuketový koláč mají rádi především muži.

Náš tip

Naprosto bezkonkurenční je cuketová pomazánka.

1 velká hodně zralá cuketa, 2 pevná rajčata, 4 stroužky poctivého česneku, 1 dcl dobrého oleje, 1 středně velká cibule, sůl, pepř

Neloupanou cuketu rozkrojíme, vydlabeme, překrojíme a dáme upéct do trouby nebo rozpéct do mikrovlnky, aby byla dužina měkká. Vychladlou snadno lžicí vydlabeme ze slupky. Necháme vychladnout v míse. Jestli se oddělila nějaká tekutina, slijeme ji. Prochladlou dužinu rozmixujeme za přilévání oleje. Vmícháme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a rajčata. Pozor, už nemixujeme, cibule by zhořkla! Opatrně osolíme a přidáme mletý pepř. Necháme alespoň čtyři hodiny chladit. Pomazánka ztuhne. Mažeme na pečivo nebo na topinky. První várku obvykle rodina sní hned. Další várku naplníme do třídecových zavařovaček, sterilizujeme a dobře ukryjeme, aby nám vydržela alespoň na silvestrovské občerstvení.