Červená, žlutá, oranžová, dokonce i hnědá rajská jablíčka se na nás smějí na tržnicích, v obchodech i z vlastnoručně pěstovaných keříků. I když jsou rajčata k dostání po celý rok, ta podzimní jsou nejlepší. Jak si rajčat nejlépe užít? A jak je zužitkovat na dobu, až se zima zeptá?
Rajčata v kuchyni
Rajčata mohou tvořit základ oblíbených salátů: od klasiky podávané jako příloha, přes šopský salát až k salátům podávaným jako samostatné jídlo. Kombinujeme je s cibulkou, uzeninou nebo kuřecím masem, vařeným květákem, sýrem, těstovinami, přičemž rajčata tvoří vždy alespoň polovinu všech surovin. Spojujeme je olivovým olejem, majonézou nebo jogurtem, kořeníme čerstvou bazalkou, česnekem, solí a pepřem.
Pevná jablíčka ostrým nožem cik-cak rozpůlíme. Vnitřky mírně osolíme a plníme: tvarohovou pomazánkou (třeba i s olejovkami), kuřecím, bramborovým, vaječným nebo francouzským salátem. Podáváme s příborem a s celozrnným pečivem.
Zapékaná rajčata plněná mletým masem má někdo rád, ale dětem se do nich moc nechce. Zato přidáme-li rajčata (s cibulí a zelenou paprikou) pod jakékoliv maso, do rizota nebo k houbám, sklidíme vždy pochvalu.
Kečup bez chemie
Z velkého přebytku si uvaříme kečup. Dá to práci, ale budeme vědět, čím rodinu krmíme. V co největším hrnci rozvaříme asi pět kilo rajčat, půl kila paprik, šest cibulí a pět jablek (mohou být i padaná). Jestliže nemáme čerstvé papriky, vypomůžeme si mletou (asi tři polévkové lžíce). Přidáme deset nových koření, pět bobkových listů a dvě lžičky tymiánu. Když je směs rozvařená, trpělivě ji propasírujeme přes síto. Vrátíme do hrnce a velmi zvolna odpařujeme, aby zhoustla. Promícháváme. Hrnec odstavíme, přidáme dvě lžíce soli, deci octa a asi čtvrt kila cukru. A pak stále ochutnáváme a dolaďujeme. Jestliže se vám na kečupu „něco nezdá“, obvykle jej stačí přisolit. Pro dospělé můžeme přidat trochu ostré papriky, ale s mírou. Čerstvý kečup by měl být trochu výraznější chuti, „rozleží se“. Kečup nalijeme pomocí nálevky do menších zavařovaček a sterilizujeme. Nakonec je pak většinou třeba provést generální úklid kuchyně, ale vyplatí se to.
Náš tip
Rajčata všech stupňů zralosti jsou základem pro různá čatní. Polovinu surovin tvoří nakrájená rajčata, druhou na měsíčky nakrájená cibule, hrubě pokrájený česnek a ovoce: meruňky, jablka, hrušky, švestky, hroznové víno, ale pro každou várku vždy jen jeden druh. V hmoždíři nebo paličkou v utěrce roztlučeme celý pepř (na dva litry asi půl polévkové lžíce), přidáme ke směsi a s ním dvě lžičky mletého zázvoru. Vaříme jen tak, aby kousky zeleniny a ovoce zůstaly celé. Odstavíme a dochutíme solí, cukrem a octem. Dáme do malých skleniček a sterilizujeme. Je lepší připravovat menší množství, ale z různých druhů ovoce. Čatní potřebuje měsíc dva rozležet. Báječně ladí k rýži v jakékoliv úpravě, k vejcím, uzenině nebo na topinky.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù