Tajemná moc kávy lidi ovládá již více než 2000 let. Zrno kávy, plod malého zeleného keříku z Etiopie, zaplavilo celý svět již před mnoha staletími a dnes si bez něj většina z nás neumí představit svůj běžný den. Odborníci nám dlouhá léta tvrdili (a lékaři na tomto podkladě pak zakazovali), že káva je zdraví škodlivá. Je tomu vskutku tak?
Původně se káva žvýkala, na kombinaci s vodou přišli nejspíše v Arábii okolo desátého století našeho letopočtu. K nám do Čech se popíjení kávy dostalo až v šestnáctém století. Od té doby pijeme kávu s oblibou každý den. Faktem však je, že za jinými státy v pití kávy stále pokulháváme. V Česku jeden Čech za jeden rok vypije cca 3 kilogramy kávy. Oproti Finsku, kde každý obyvatel vypije 11 kilogramů tohoto lahodného nápoje, jsme proto žabaři. Ještě donedávna nás odborníci přesvědčovali, že pití kávy není vůbec dobré, teď je vše jinak. Jak to? Po celém světě v průběhu posledních několika desítek let proběhly rozsáhlé studie, které prokázaly, že káva není nezdravá, ba naopak, je to tekutý lék proti mnoha nemocem.
Proč je dobré pít kávu?
Je všeobecně známo, že káva aktivuje náladu, zlepšuje soustředění, zvyšuje pozornost, podporuje duševní činnost i to, že pomáhá s problémy se spaním. Tyto děje způsobují chemické látky, které káva obsahuje. Nejznámější z nich je kofein, který je velkým stimulantem nervového systému. Ve skutečnosti mnoho výzkumů a studií prokázalo, že toho káva dokáže mnohem víc.
Káva snižuje úmrtnost
Studie prokázaly, že obzvláště u žen dochází při pití až tří šálků kávy za den ke snížení rizika náhlého úmrtí (z různých příčin). Je zajímavé, že u mužů tento efekt není tak výrazný.
Alzheimer, demence a Parkinson
Tři nemoci, které opřádá slušná hrstka vtipů, ale ve skutečnosti si ji nepřeje poznat nikdo z nás. Studie a výzkumy zjistily, že pití 3 šálků kávy denně dokáže snížit riziko vzniku těchto onemocnění až o 60 %, oproti těm, kteří kávu nepijí.
Káva a trávení
Káva podporuje tvorbu žaludečních šťáv a práci žlučníku, čímž napomáhá trávení. A protože tak dochází také ke zrychlení peristaltiky, napomáhá vyprazdňování. Díky látce methylpyridinium, kterou také obsahuje, působí preventivně i proti vzniku rakoviny tlustého střeva.
Pitím kávy proti rakovině
Pití kávy není však dobré pouze proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Zjistilo se, že pití kávy snižuje riziko vzniku rakoviny v dutině ústní, jícnu, hltanu, prsu, jater, prostaty, a také ovaria a endometria.
Chrání játra
Látka cytokin, kterou káva obsahuje, chrání játra před vznikem cirhózy i rakoviny.
Káva a cukrovka 2. typu
Vědci zjistili, že pravidelné popíjení kávy snižuje riziko vzniku diabetu druhého typu až o polovinu.
Káva a onemocnění srdce nebo vysoký tlak
Bylo zjištěno, že pití kávy ve skutečnosti srdci pomáhá, než aby mu škodilo. Káva posiluje kardiovaskulární systém a snižuje i riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Káva sice zvedá tlak, avšak jen do té doby, než si na něj tělo uvykne. Přesto by se kávě měli vyhýbat všichni ti, kdo mají vysoký krevní tlak.
Káva je silným antioxidantem
Káva obsahuje velké množství polyfenolů, které mají silný antioxidační účinek, a pomáhají čistit tělo od škodlivin.
I káva má své ALE
Aby se káva nestala jedem, je důležité nepřesáhnout určité denní dávky. Denní dávka kávy je přitom závislá na množství obsaženého kofeinu. Optimální denní příjem kávy by neměl přesáhnout 300 mg kofeinu. Nutno upozornit, že druhů káv je několik a každá z nich obsahuje trochu jiné množství kofeinu.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù