Šípky, ohnivě červené tuhé malvice, byly odnepaměti využívány v lidské kuchyni. Jsou sladce kyselé – jejich chuť se zvýrazní povařením (nebo i prvním mrazíkem) a mají vysoký obsah vitaminu C. Šípky sušíme a pak z nich dlouhým louhováním připravujeme výtečný čaj nebo je využíváme k výrobě jídel a pochutin. Před kuchyňskou úpravou je třeba rozpůlit je a zbavit chlupatých jader.
Šípky jsou plodem růží. Kromě šípků z planě rostoucí šípkové růže můžete sbírat i velké šípky z růže svraskalé, která bývá vysazována kolem domů i v parcích. Ve vyšších polohách se můžete setkat s růží skořicovou, popřípadě s růží Moyesovou; i jejich šípky obsahují velké množství vitamínu C. V zahrádkách se také pěstuje růže dužnoplodá, která má vysoký podíl dužniny, a je velmi vhodná pro zpracování na džemy, protlaky, rosoly a vína.
Šípková omáčka
100 g sušených šípků nebo 200 g šípkové zavařeniny, trochu octa, 1 l vody, 1,5 dcl červeného vína, trochu skořice a nového koření, sůl, hřebíček, několik kuliček pepře, 1 citrón, máslo a hladká mouka na jíšku. Do kastrolu dáme předem dobře provařené šípky nebo šípkovou zavařeninu, ocet, vodu, červené víno, koření, sůl, kousek citrónové kůry a šťávu z celého citrónu. Vše vaříme ještě tak dlouho, až se šípky úplně rozvaří. Pak prolisujeme. Omáčku zahustíme máslovou jíškou a necháme ji ještě asi 20 minut povařit, aby zhoustla. Potom ji přecedíme a podáváme horkou k jakékoliv zvěřině.
Šípkový kompot
Na 500 g tvrdých a vyčištěných šípků potřebujeme 1/2 l vody a 300 g cukru. Přebrané šípky vyčistíme, opereme, necháme okapat, vsypeme je do vařícího cukrového rozvaru z uvedených dávek, přivedeme k varu, vaříme 4 minuty a pak necháme proslazovat 24 hodiny. Druhý den je scedíme, nasypeme do malých skleniček, rozvar povaříme a vroucí nalijeme na šípky. Upevníme víčka, skleničky vložíme do sterilačního hrnce s horkou vodou a 20 minut sterilizujeme.
Šípková marmeláda
Marmeláda ze šípků je sice jednoduchá, ale velice pracná. Ovšem výsledek stojí za tu práci. Šípky očistíme, pokrájíme, odstraníme z nich semena i chloupky a vypereme. Potom je uvaříme doměkka v malém množství vody a prolisujeme nebo rozmixujeme. Odměříme protlak, vrátíme do kastrolu, znovu přivedeme k varu .Přidáme na 1 kg protlaku 500 g cukru a svaříme dohusta. Horkou marmeládu plníme až po okraj do malých skleniček, okraje otřeme, skleničky zavíčkujeme, obrátíme je dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Víno šípkové
Má příjemnou chuť a značné množství vitamínu C. Celé zdravé šípky nasypeme do demižony a zalijeme roztokem cukru. Na 1 kg šípků se použije roztok z 2,5 litrů vody a 0,75 kg cukru. K roztoku se přidávají kulturní kvasinky a živná sů (podle návodu výrobce).. Šípky spolu s roztokem mají zaujímat jen 3/4 objemu kvasné nádoby. Jakmile všechny šípky klesnou ke dnu a kvašení ustane, pak se víno stočí do jiné nádoby s volně vloženou zátkou k dokvašeí a vyčeření. Naprosto čiré víno se naplní do lahví.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù