Léčivé přírodní recepty na nachlazení

Lis 30, 2012 | Jídlo, Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Máme tu dobu, kdy se počasí neumí rozhodnout, zda bude teplo anebo konečně předá žezlo paní zimě. Do toho urputně brblá inverze a bacily i viry si spokojeně mnou ruce. Kolem nich je tolik pohyblivých levných hotelů…

Ti, kdo přes léto nepomysleli na zimu a prevenci, nyní asi skuhrají a pláčou nad výdělkem. Bohužel s nimi často i mnoho ostatních. Sypat si popel na hlavu vám ale nepomůže. Když je vám už bídně, potřebujete „něco“, co by vás postavilo zpátky na nohy. V tomto období jde většinou o nachlazení anebo virové infekce, a tak nemůžete očekávat, že by vám lékař předepsal kromě paralenu, neschopenky, postele a čaje s citrónem, ještě něco dalšího.

Jistě, farmaceutický průmysl vymýšlí i různé podpůrné chemické přípravky, které by měly tělo povzbudit, ale skutečně je to to nejlepší? Nevyjde vás přírodní forma náhodou levněji?  Mnohdy jde v tomto případě o psychologii, protože s pilulkou máme nějaký nesmyslný pocit, že toho pro sebe děláme nějak víc. Skvělé jsou přitom i přírodní recepty a my vám některé osvědčené přinášíme.

 

Křenový náboj

Nastrouhejte najemno 2 lžíce křenu, ke kterému přidejte ještě 1 lžíci medu. Dospělý by pak tento křen měl užívat 3x denně jednu čajovou lžičku této směsi. Pomáhá spustit rýmu, podporuje vykašlávání i dýchání.

 

Na bolavý krk

Na bolavý krk si vyrobte zábal z rozmačkaných horkých brambor, který dáte do sáčku a obalíte látkou. Takto pak brambory přiložte na krk.

 

Zapomenutá Vincentka

Na bolest krku, oteklé hlasivky a k usnadnění odkašlávání je skvělá Vincentka. Teplou Vincentku smíchejte s horkým mlékem v poměru 1:1.

 

Na ucpané nosní dutiny

Kdo by to jen řekl, že na ucpané nosní dutiny je velmi dobré svařené bílé víno s hřebíčkem, skořicí, medem a citrónem.

 

Speciální zázvorový čaj proti bolesti v krku

Co budete potřebovat:

  • Sklenici s víkem
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • Čistý med (nejlépe lesní)
  • Nakrájené kostky čerstvého zázvoru
  • Vroucí voda

Postup práce:

  1. Ve sklenici nejprve smíchejte plátky citronu s  medem (podle chuti a velikosti sklenice) a kostkami zázvoru. Sklenice má být plná.
  2. Nádobu pak uzavřete a dejte do ledničky.
  3. V lednici ji můžete uchovávat 2 – 3 měsíce.
  4. Pokaždé, když si budete chtít udělat čaj, tak si do hrnečku vedle pytlíku čaje dejte i čajovou lžičku tohoto medu se zázvorem a zalijete vroucí vodou.

 

Foto: Freerangestock.com

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *