Máme tu dobu, kdy se počasí neumí rozhodnout, zda bude teplo anebo konečně předá žezlo paní zimě. Do toho urputně brblá inverze a bacily i viry si spokojeně mnou ruce. Kolem nich je tolik pohyblivých levných hotelů…
Ti, kdo přes léto nepomysleli na zimu a prevenci, nyní asi skuhrají a pláčou nad výdělkem. Bohužel s nimi často i mnoho ostatních. Sypat si popel na hlavu vám ale nepomůže. Když je vám už bídně, potřebujete „něco“, co by vás postavilo zpátky na nohy. V tomto období jde většinou o nachlazení anebo virové infekce, a tak nemůžete očekávat, že by vám lékař předepsal kromě paralenu, neschopenky, postele a čaje s citrónem, ještě něco dalšího.
Jistě, farmaceutický průmysl vymýšlí i různé podpůrné chemické přípravky, které by měly tělo povzbudit, ale skutečně je to to nejlepší? Nevyjde vás přírodní forma náhodou levněji? Mnohdy jde v tomto případě o psychologii, protože s pilulkou máme nějaký nesmyslný pocit, že toho pro sebe děláme nějak víc. Skvělé jsou přitom i přírodní recepty a my vám některé osvědčené přinášíme.
Křenový náboj
Nastrouhejte najemno 2 lžíce křenu, ke kterému přidejte ještě 1 lžíci medu. Dospělý by pak tento křen měl užívat 3x denně jednu čajovou lžičku této směsi. Pomáhá spustit rýmu, podporuje vykašlávání i dýchání.
Na bolavý krk
Na bolavý krk si vyrobte zábal z rozmačkaných horkých brambor, který dáte do sáčku a obalíte látkou. Takto pak brambory přiložte na krk.
Zapomenutá Vincentka
Na bolest krku, oteklé hlasivky a k usnadnění odkašlávání je skvělá Vincentka. Teplou Vincentku smíchejte s horkým mlékem v poměru 1:1.
Na ucpané nosní dutiny
Kdo by to jen řekl, že na ucpané nosní dutiny je velmi dobré svařené bílé víno s hřebíčkem, skořicí, medem a citrónem.
Speciální zázvorový čaj proti bolesti v krku
Co budete potřebovat:
- Sklenici s víkem
- 1 citron nakrájený na plátky
- Čistý med (nejlépe lesní)
- Nakrájené kostky čerstvého zázvoru
- Vroucí voda
Postup práce:
- Ve sklenici nejprve smíchejte plátky citronu s medem (podle chuti a velikosti sklenice) a kostkami zázvoru. Sklenice má být plná.
- Nádobu pak uzavřete a dejte do ledničky.
- V lednici ji můžete uchovávat 2 – 3 měsíce.
- Pokaždé, když si budete chtít udělat čaj, tak si do hrnečku vedle pytlíku čaje dejte i čajovou lžičku tohoto medu se zázvorem a zalijete vroucí vodou.
Foto: Freerangestock.com
0 komentáøù