Závěr roku se blíží a k němu neodmyslitelně patří šampaňské. Jenomže není šampaňské jako šampaňské. Většina nápojů s bublinkami, které na Silvestra pijeme, totiž za šampaňské označujeme zcela mylně. Za šampaňské může být totiž označeno pouze speciální víno pocházející z francouzské oblasti Champagne.
Historie skutečného šampaňského se začala psát již počátkem našeho letopočtu, kdy do této oblasti ve Francii dovezli Římané víno. Champagne posléze proslula pěstováním vína, a také svými vápencovými lomy, kam po čase začali uskladňovat své víno, kde druhotným kvašením vznikalo šampaňské. Šampaňské se ve Francii podávalo pouze při výjimečných příležitostech a patřilo na stůl králů. Od roku 1908 je šampaňské chráněno značkou, a tak za šampaňské může být označeno pouze unikátní „zkvašené“ víno pocházející z oblasti Champagne ve Francii. Všechna ostatní vína s bublinkami jsou sektem anebo šumivým vínem. Skutečný rozdíl mezi šampaňským, sektem a šumivými víny, však spočívá pouze v oblasti výroby.
Tajemství šampaňského
Původně šampaňské vznikalo zkvašením vína v sudech, později se ale druhotné kvašení přeneslo přímo do láhví. Každá vinice má trochu jinou recepturu, ale jejím základem je přidání kvasinky Saccharomyces cerevisiae do láhve, která vyvolá druhotné kvašení. Šampaňské se vyrábí pouze z několika málo odrůd vína (Chardonnay, Petit Meslien, Rulandské bílé a šedé, Pinot de Juliet a Rose a také z Pinot Meuinier). Při výrobě se tyto odrůdy mohou různě kombinovat, dokonce se může kombinovat i víno z různých vinic. Důležité je však, zda se jedná o šampaňské, které vzniklo ze směsi vín pocházejícího z jednoho roku anebo několika ročníků. Podle toho se šampaňské rozlišuje na ročníkové anebo neročníkové.
I přes malou oblast, kde se pravé šampaňské vyrábí, existuje více než tisíc výrobců a značek tohoto bublinkového vína. Za ta nejznámější můžeme označit šampaňské Grand Cuvée, Stradivarius, Belle Epoque anebo třeba Don Pérignon. U nás v České republice se nejvíce prodává šampaňské Moët & Chandon.
Jak podávat šampaňské
Mezi nejčastější chyby podávání šampaňského je špatná volba sklenic a teplota. Šampaňské se totiž správně nenalévá do fléten, jak tomu mnohde bývá zvykem, ale do širších sklenic a pouze do poloviny. Šampaňské se také mnohdy podává přespříliš vychlazené, jenomže pak zaniká jeho unikátní chuť, nevoní a podobá se pak vodě s alkoholem. Správně vychlazené šampaňské má teplotu 8 – 12 stupňů Celsia. Šampaňské Chardonnay se hodí k mořským plodům a jemnému drůbežímu masu, těžší šampaňské si můžete dovolit popíjet i k české klasické kuchyni (kachna, knedlík a zelí).
Vysvětlení označení na etiketě
- Brut nature obsahuje maximálně 3 gramy cukru v jednom litru.
- Brut šampaňské obsahuje 15 gramů cukru v jednom litru.
- Označení Extra dray napovídá, že obsahuje 12 – 20 gramů cukru v jednom litru šampaňského.
- Sec šampaňské obsahuje 17 – 25 gramů cukru na litr.
- Demi – sec je šampaňské, které obsahuje 33 až 50 gramů cukru na litr.
- Označení na lahvi šampaňském Doux znamená, že obsahuje více než 50 gramů cukru na litr.
Foto: Freerangestock.com
0 komentáøù