Kolik z vás, když přijde do obchodu a sáhne po nějaké potravině, si přečte, co je napsáno na obalu? Většina lidí si možná ještě všimne výrobce a případně data spotřeby, ale co je napsáno těmi titěrnými písmeny, ve většině případů nečte. Škoda, možná by se dočetli, že třeba daná čokoláda ve skutečnosti vlastně žádnou čokoládou není.
Výrobci i prodejci se nás snaží oklamat všude, kde se dá. Potraviny jsou nižší kvality, některé se vydávají za to, co vůbec nejsou, klamou váhou i velikostí a my jim na tyto triky balancující na hranici zákona zvesela skáčeme. Stojí nás to peníze, nikdy nedosáhneme tak dobré chuti a ještě ohrožujeme své zdraví. Zlobí vás tato nebetyčná drzost prodejců? Tak s tím něco dělejte! Stačí k tomu celkem málo, prostě čtěte, co jíte.
Jak číst etikety?
Říkáte, že je to sice dobrá rada, ale vy se v tom nevyznáte? Poradíme vám, čeho si na obalu všímat.
- V prvé řadě se podívejte na značku (i výrobce), tento jediný údaj na obalu nemusí být v češtině.
- Název výrobku, musí být zcela jasný a nezaměnitelný. V tomto názvu musí být uveden i fyzikální stav potraviny jako např. tavený sýr, polotvrdý sýr, mražená zelenina, instantní polévka a podobně.
- Všímejte si i množství. Z této lidské nepozornosti výrobci těží obzvlášť dnes. Na první pohled se nic nezměnilo, cena stejná, design stejný, velikost stejná, jenže není vše, jak by se mohlo zdát. Tatranka je prostě tenčí, bonbonů v balíčku není 100 gramů, ale 80 gramů, rohlíky se v některých prodejnách záhadně proměnily v banketky. Kupujete nějakou značku opakovaně? Neusněte na vavřínech, co je kvalitní dnes, nemusí být kvalitní a cenově výhodné také ještě zítra. Kromě celkové váhy si na etiketě všímejte počet kusů, a podíl pevného podílu. Taková mražená ryba s 30 % masa za 70 korun, vás nakonec může vyjít mnohem dráže, než ryba za stovku ale s 83 % podílem masa.
- Trvanlivost může být na etiketě vyznačena dvojím způsobem. Buď je zde napsána doba do kdy potravinu můžete zkonzumovat anebo je na potravině uvedena minimální trvanlivost, kdy potravinu můžete uchovávat i déle (například rýže).
- Co daná potravina obsahuje? Na každé potravině musí být také uvedeny všechny složky, které obsahuje a to v pořadí podle použitého množství. Neuvádí se to pouze u jednosložkových potravin. Pokud je nějaká složka v názvu výrobku, musí být zde uveden i podíl v procentech. Každý druh potraviny má určité parametry, které by měla splňovat. Aby mléčná čokoláda mohla být označena za čokoládu, musí obsahovat minimálně 25 % kakaové sušiny. Všeobecně nic dobrého v potravinách nevěstí rostlinné tuky, glukózový sirup, sůl nad 1%, fosfáty a další škodliviny, kterým bychom se měli raději vyhnout velkým obloukem.
- Pokud jste alergikem, určitě si čtěte upozornění pro alergiky. Na obalu musí být uvedeny všechny alergeny.
- Všechny potraviny, které jsou určeny k dalšímu zpracování, musí mít na obalu i návod k přípravě.
- Pokud držíte nějakou dietu, máte nějaký zdravotní problém anebo chcete zhubnout, rozhodně si všímejte informací o výživové hodnotě. Je to sice nepovinný údaj, ale velice oblíbený, a tak v tomto případě obvykle výrobci zákazníkům vycházejí vstříc a tyto informace uvádí.
Foto: Pixmac.cz