Netradiční rady pro vánoční kuchyni

Pro 17, 2012 | Jídlo, Životní styl

"Není nad tradiční Vánoce", řekne možná spousta z vás. Nestálo by ale za to ty letošní svátky oživit něčím méně tradičním? Zkuste obohatit vánoční stůl novými druhy cukroví, podávejte kapra v jiné úpravě než obvykle a před něj zařaďte neotřelý předkrm. Překvapení přeci nemusíte hledat jen pod vánočním stromečkem…

Nemusíte dělat žádné převratné změny, jen si ty letošní svátky užijte podle svého. Oslavovat zrození Páně přeci můžeme každý po svém a nejsnadněji se mění slavnostní menu. Jak by mohlo vypadat to letošní?

 

Cukroví

I když už máte asi většinu cukroví připravenou v krabicích, do Vánoc pár dní ještě zbývá. A to je správný čas pro vyzkoušení nových druhů, které sváteční tabuli osvěží. Co takhle doplnit ji o sladké sendviče z vlastnoručně vyrobených piškotků naplněných vaječnolikérovým krémem a ovocem nebo plněné košíčky s rebarborou? Oba druhy cukroví jsou krásně lehké a hlavně barevné. Skladujte je v lednici a pod zámkem, protože jinak se po nich zapráší během dvou dnů.

 

Vánočně nevánoční předkrm

Jestli se nechystáte čekat na zlaté prasátko, které se vám zjeví po celodenním půstu, dopřejte si už odpoledne lehký předkrm. Může to být předzvěst štědrovečerní večeře, k níž pak nebudete sedat tak hladoví a nebo zapátrejte po něčem méně tradičním. Stačí zasurfovat po internetu a najdete hned několik zajímavých tipů na vánoční recepty na předkrmy a polévky. Nás zaujaly mladé fazolky v plátcích bůčku. Dozlatova usmažený bůček v kombinaci s křupavými fazolkami je přímo určený na zahnání malého hladu.

 

Netradiční rybí polévka

Rybí polévka nechyběla na štědrovečerním stole našich babiček, ale dnešním kuchařkám se do ní už tolik nechce. Přitom tuhle rybí lahůdku si stěží uvaříte jindy v roce, protože nebudete mít po ruce tolik rybích kousků. Zkuste se letos překonat a části kapra, které nepoužijete pro hlavní chod, zpracujte v rybí polévce. Že se vám nepovede stejně dobrá jako babičce, neřešte a uvařte ji podle úplně jiného receptu. Nás zaujala ta, kterou zmiňuje online kuchařka – Halaszle. Původem je z maďarska, ale pro nás známé maďarské tradice byste v ní hledali marně, trošku je naznačuje snad jen červená barva a paprika. Potřebovat budete vývar ze zeleniny a kapřích hlav, ploutví a vnitřností, do kterého je dobré přidat zeleninový bujón. Čím je rybí vývar silnější, tím lépe. Extra si osmažte cibulku nakrájenou na kostičky a zasypte ji červenou paprikou. Přidejte bílé víno, nechte chvíli vyvařit a přidejte na kostičky nakrájené brambory. Zalijte rybím vývarem a ještě chvíli vařte. Uvidíte, že po téhle rybí polévce se rodina jen olízne.

 

Kapr jen smažený?

Možná jste si na kapra smaženého v trojobalu zvykli tak, že už ani nepřemýšlíte, jak by se dal udělat jinak. Přitom existují stovky receptů na vánočního kapra, které jsou jednoduché a hlavně velmi chutné. Pokud si netroufáte na velké experimenty a nehodláte se vzdát přílohy v podobě bramborového salátu, zkuste udělat kapra v parmezánovém těstíčku. Na první pohled se až tolik neliší od toho v trojobalu, ale chutná naprosto delikátně. Budete potřebovat kapří podkovy, které obalíte v těstíčku připraveného z bílkového sněhu, žloutků, solamylu a nastrouhaného parmezánu. Osmažte je stejně, jako jste zvyklí a podávejte s bramborovým salátem. Pro ty, kterým vadí typický kapří pach, máme jeden tip – den předem kapra zakápněte citronovou šťávou nebo namočte do mléka.

 

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *