Slané pečivo: Když známe základ, obejdeme se i bez receptů

Pro 3, 2012 | Jídlo, Životní styl

Nic návštěvu tak nepřekvapí a poté nepotěší, jako talíř domácího slaného pečiva. Sehnat na internetu recept na slané tyčky není problém. Ale je lepší tajemství slaného pečiva pochopit. Potom můžeme bleskově zaimprovizovat třeba i na chalupě, a naši přátelé se nebudou stačit divit, jak jsme šikovné a co dokážeme vykouzlit třeba i z mála surovin.

Tak se na to slané pečivo podíváme.

 

 

  • Nejjednodušší je slané pečivo z křehkého těsta. Těsto zaděláme z půl kila polohrubé mouky, špetky soli, jednoho kypřícího prášku, 250 gramů tuku a vejce. Jen v případě, že by se nespojovalo, přidáme jednu dvě lžíce vody (mléka, smetany, piva, vína…). Čím méně tekutiny, tím bude pečivo křehčí. Kromě soli můžeme těsto (nebo jeho části) ochutit paprikou, pepřem, karí. Necháme v chladu odležet a pak vyválíme na tenkou placku, z níž nožem nebo rádýlkem krájíme tyčky nebo tvořítkem vypichujeme drobné tvary. Chceme-li mít slané pečivo posypané, placku před krájením pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme. Na posýpku je vhodný nemletý mák, celý kmín, sezam, slunečnice, dýně, případně i hrubě mletá sůl (s tou opatrně).
  • Když nešetříme, můžeme křehké těsto připravit bez kypřícího prášku, a to z mouky, tuku a sýra (tvarohu). Pro tento typ pečiva si zapamatujeme zlaté pravidlo „kolik – tolik“ (stejný poměr ingrediencí). Tak se těsto vydaří, i když právě nemáme po ruce kuchařku s přesným předpisem dávkování. Těsto připravené z mouky, tuku a tvarohu můžeme použít i ve sladké variantě.
  • Trochu náročnější na přípravu jsou tradiční kynuté preclíky. Předpisy na ně jsou různé, ale obecně platí, že z „hubeného“ málo tučného těsta budou preclíky tvrdé (ostré), z tučného těsta křehké, přičemž za tučné těsto je považován rozpis, kde tuková složka tvoří dvě pětiny až jednu polovinu váhového množství použité mouky. Těsto na preclíky musí být tuhé, abychom neupekli uvnitř měkké tenké rohlíky. Z těsta tvarujeme dlaní a na vále tenké tyčky, kroužky nebo „brýle“, smáčíme v rozšlehaném vejci a z jedné strany obalujeme v posýpce.
  • Slané pečivo obsahuje hodně tuku, proto je musíme při pečení ostražitě hlídat – má sklony snadno se připálit, což je chyba nevratná. Pečeme při asi 180 stupních Celsia. Při použití tučných semínek (slunečnice, dýně) nastavíme teplotu na 150 stupňů, abych semínka nespálili a nepřepálili rostlinný olej v nich obsažený (hledisko chuťové i zdravotní).

 

Náš tip: Silvestrovské preclíky

Recept zdokumentovaný už ve 20. letech 20. století a stálým užíváním dokonale ověřený.

Kilo polohrubé mouky, půl kila vepřového sádla (možno kombinovat nebo nahradit sádlem slepičím – získáme sebráním z chladného vývaru), po čajové lžičce soli, pepře a papriky, dva žloutky, 1,5 deci mléka, balíček droždí, dvě kostky cukru. V mléce s cukrem necháme vzejít kvasnice, vypracujeme tuhé těsto a necháme hodinu kynout (moc nenabyde). Z těsta vytváříme tenké válečky, které stáčíme do kroužků. Smočíme v rozšlehaných bílcích a z jedné strany obalíme v máku. Pečeme do růžova při 180 stupních.

 

Foto: Freerangestock.com

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *