Chcete jíst racionálně, ale po kousku uleželého sýra vám je špatně, miska kyselého zelí vyvolá svědění kůže a po uzené makrele se dusíte, bolí vás břicho či máte střevní potíže? Pak dost možná trpíte typem potravinové nesnášenlivosti, která se označuje jako histaminová intolerance.
Způsobuje ji nedostatečná tvorba enzymu diaminooxidázy. Lidí s touto alergií stále přibývá, ostatně jako i s ostatními „civilizačními“ chorobami.
Kde histamin „číhá“?
Histamin se nachází zejména ve fermentovaných potravinách, což může být například zelenina konzervovaná mléčným kvašením – kysané zelí, okurky, ale třeba i pravý černý čaj. Vysoké množství histaminu mají ryby, které nejsou konzumovány v čerstvém stavu. Histamin se vytváří při konzervaci a skladování ryb nebo produktů z rybího masa. Lidé s histaminovou intolerancí by proto měli ze svého jídelníčku naprosto vyloučit rybí konzervy. Potíže vyvolávají i fermentované trvanlivé salámy (typ „uherák“), zrající, tvrdé a plísňové sýry (typy romadúr, ementál, rokfór), pravá čokoláda nebo kakao, pekařské kvasnice a výrobky droždí obsahující, víno a pivo.
Alergie jako každá jiná
V lidském organismu je histamin odbouráván ve střevech. Na jeho rozložení se podílí enzym diaminooxidáza. Jestliže však lidské tělo vytváří nedostatečné množství tohoto enzymu, histamin se hromadí v organismu a vyvolává problémy obvyklé u alergických reakcí: akutní dýchací obtíže ekzémy, svědění kůže a vyrážky, průjmy, rýmu, pokles krevního tlaku, bolesti hlavy či břicha. V některých případech může být histaminová intolerance spouštěcím faktorem pro alergické astma.
Reakce organismu – podobně jako u všech alergií – může být u každého postiženého člověka jiná. Obecně ovšem platí přímá úměra: čím větší množství histaminu se s potravou dostane do těla, tím větší jsou vyvolané potíže.
Histamin není pro správný chod těla zbytečný, ovšem lidské tělo si jej dokáže vytvořit samo v potřebném množství. Jeho úlohou je udržovat ve správné činnosti hladké svalstvo. Není bez zajímavosti, že například způsobuje děložní kontrakce při porodu. Protože rozšiřuje cévy, působí příznivě při vysokém krevním tlaku.
Potravinový slalom
Při léčbě histaminové intolerance jsou spíše jen zmírňovány způsobené potíže. Lékaři předepisují medikamenty z řady antihistaminik, které zabraňují účinkům histaminu, a tím k vyvolání alergických příznaků a potíží. Obvykle se jedná o léky „s trojúhelníkem“, protože mají tlumivé účinky. Při jejich užívání nelze vykonávat práce vyžadující soustředění (například řídit vůz, pracovat u dílenského pásu a podobně).
Nejúčinnějším prostředkem je vyzkoušet, které potraviny nám nedělají dobře a svůj jídelníček řídit tak, abychom mezi nimi obratně „prokličkovali“. Ostatně tuto metodu nám doporučí i každý alergolog.
Foto: Freerangestock.com
0 komentáøù