Nanynka šla do zelí, byla to chytrá hospodyňka

Úno 21, 2013 | Jídlo

S nadsázkou řečeno: Když je doma hlávka zelí, rodina neumře hlady. Bílé zimní hlávkové zelí je skutečně hospodyňce k radosti: je trvanlivé, chutné, velmi zdravé a skutečně velmi levné. Bílé zelí nám vypomůže, když se nám nechce na nákup, když nevíme co vařit, „honí nás mlsná“, máme hlouběji do kapsy, chceme zhubnout nebo držet tajli… Jak vařit ze zelí?

Zimní hlávkové zelí koupíme v čerstvém stavu a za velice nízký peníz i na konci zimy – v případě dobrého uskladnění vydrží v dobrém stavu i několik měsíců po sklizni. O jeho nutričních hodnotách nikdo nepochybuje (a když, nechť nahlédne do slovníků). Však je také zelí jedním z nosníků evropské kuchyně.  Hlávka zelí by proto doma nikdy neměla chybět.

 

Zelí pokaždé jinak

Polévky. Při vaření jakékoliv polévky uřízneme kousek hlávky, nadrobno nasekáme a přidáme k zeleninovému základu. Nebo nakrájené zelí vaříme s bramborami a kořenovou zeleninou. Po změknutí zahustíme jíškou a dochutíme česnekem, pepřem a majoránkou (od „kapusťačky“ k nerozeznání). Případně dochutíme masoxem a zahustíme krupicí.

Dušené zelí. Osmahneme cibulku, přisypeme jakékoliv množství nakrájeného zelí, mírně osolíme, chvíli dusíme, zamícháme, podlijeme vodou a pod pokličkou necháme změknout. Zaprášíme hladkou moukou, případně podlijeme vodou, dochutíme cukrem a octem. Podáváme s bramborami, těstovinami, jakýmikoliv knedlíky či noky. Ženy a děti k němu většinou ani nemusejí mít maso. Nebo zelí dusíme na cibulovém základu s mletou paprikou a kmínem a v závěru zahustíme smetanou (mlékem) a trochou mouky. Zelí na paprice jíme s těstovinami nebo s noky.

Karbanátky. Evergreenem se stanou zelné karbanátky. Zelí uvaříme, pomeleme a dále s ním pracujeme jako jiným karbanátkovým materiálem (strouhanka, vejce, koření).

Řízky. Z hlávky zelí nařežeme tenké plátky tak, aby žebra zůstala spojena na košťálu. Řezy opatrně povaříme nebo podusíme v mikrovlnce. Nesmějí se rozpadnout. Lehce osolíme a obalíme v těstíčku nebo s trojobale a usmažíme. Děti si je zamilují zejména s brkaší.

Zelí – plnidlo. Drobně nakrájeným zelím můžeme nastavovat masové směsi, zapékané pokrmy, dušenou zeleninu, rizota…

 

Jako z Kentucky

Saláty. Saláty podáváme jako přílohy k jídlu, s pečivem nebo je jíme jako málo kalorické „brzdy“, když máme „chutě“.  Zimní zelí na syrové saláty musíme nakrájet (metodou seřezávání) na velejemné nudličky. A nebo je můžeme nasekat nějakým robotem. Pak mírně posolíme a rukama propracujeme, až změkne a pustí trochu šťávy. Získali jsme základ.
Typ „coleslaw“: K zelí přidáme mrkev, kousek celeru, malou cibulku, pravou majonézu, dochutíme cukrem a citronem Podáváme ke kuřeti, s pečivem nebo jen tak. (Pravý Coleslaw je k dohledání na internetu).
S kapií: K zelí přimícháme nasekanou sterilizovanou kapii, dochutíme nálevem z kapie, cukrem a dobrým olejem. Výborný k luštěninám nebo s celozrnným pečivem.

 

Foto: Pixmac.cz

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *