Aby droždí přestalo být postrachem předškoláků

Dub 19, 2013 | Jídlo, Rodina, Zajímavosti

Jako se nám vlastní silou nepodaří ochránit děti před neštovicemi, zřejmě je ani neubráníme před střetem s kvasnicovou pomazánkou ze školní vývařovny. Šedá lepkavá hmota podávaná už ve školce zanechává „jizvičky“ na duši, právě tak jako neštovice po těle. A přece existuje cesta – očkování! Naučme své děti jíst kvasnice dřív, než jim je školní kuchyně zoškliví. Jde to.

 

 

Maminka to umí lépe

Na obranu jídelníčků mateřských škol je nutno uvést, že to s těmi kvasnicemi myslí jen dobře. Pekařské droždí je zdravé: je mimo jiné zásobárnou přirozených vitaminů řady B a bílkovin. Jídla z kvasnic mohou být i velmi chutná. Tak co se to děje, že „kvasnicovka“ ve školce hrne slzy do očí vnučce právě tak, jako před lety její mamince a ještě dřív babičce?

Vraťme se k oné alegorii s očkováním: když naučíme děti jíst kvasnice od útlého věku, zvyknou si. A ve školce je pak snědí s pouhou stížností, že „maminka to dělá lepší“.

 

Aby droždí vonělo

Z droždí připravujeme zejména pomazánku, zavářku do polévky nebo je přidáváme jako nutriční obohacení například do směsí na zeleninové nebo obilninové karbanátky.

Před kuchyňským použitím je vždy třeba kvasnice tepelně připravit. Rozdrobíme je na rendlík (pánev) s trochou tuku. Kvasnice se rozpustí do tekutého stavu. V této fázi jsou nepříjemně cítit (připravovat tedy bez přítomnosti mužů a dětí). Droždí mícháme. Postupně znovu houstne, až se dostane do stavu, kdy se začne oddělovat od tuku. Dostane nazlátlou barvu a příjemnou vůni. Teprve pak s ním pracujeme jako se surovinou. Kdybychom je například do směsi na karbanátky rozdrobili syrové, placičky se nám při opékání doslova roztečou. Tepelnou úpravou se část vitaminu zničí. Ale zbude ho ještě dost, aby to tělu prospíval.

 

Kvasnicová pomazánka (pro dvě až tři osoby)

Na třech lžicích oleje (nebo dvou lžicích másla) zesklovatíme nadrobno nasekanou cibulku. Přidáme dva balíčky droždí a opečeme dozlatova. Když se odděluje od tuku, přidáme jeden dva prolisované česneky, tři až čtyři vejce (podle velikosti), trochu mletého pepře a sůl. Promícháme, aby vznikla vláčná hmota. Podáváme teplé na talířku, a nebo horkou pomazánkou mažeme plátky pečiva. Skoro královsky chutná na topince s česnekem. Sypeme petrželkou, pažitkou, řeřichou či cibulovou natí, obkládáme zeleninou.

Takto upravené kvasnice s vajíčky některým dětem tolik chutnají, že je můžeme podávat jako hlavní jídlo s bramborovou kaší či s novými bramborami (jako „mozeček“).

 

Kvasnicové knedlíčky

Opečeme dva balíčky kvasnic a necháme vychladnout. Přidáme jedno vejce, prolisovaný česnek, sůl, majoránku, mletý pepř (případně i špetičku muškátu nebo mletého zázvoru). Rozmícháme a přisypeme tolik strouhánky, aby vniklo husté těstíčko. Do vroucího zeleninového vývaru vykrajujeme lžičkou malé noky a necháme provařit.

 

Víte, že…

… některé děti doslova mlsají syrové kvasnice? Lidová „moudrost“ k tomu říká: „Není na tom nic špatného. Asi to jejich tělíčko potřebuje a řeklo si samo.“

 

Foto: Pixmac.cz

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *