Mocná síla česneku

Dub 24, 2013 | Bydlení, Jídlo, Zajímavosti, Životní styl

Česnek patří k základním surovinám kuchyně již více než 5000 let. Skutečnou domovinou česneku je Mongolsko, odkud se dostal do kuchyní starých Římanů, Egypťanů, Řeků i Číňanů, kteří jej užívali také k léčebným účelům. I přes svůj neblahý zápach, který česnek zanechává, dokázal zachránit mnoho miliónů životů napříč celou zeměkoulí. 

Již před tisíci lety, kdy ještě česnek důkladně neprobádali vědci, si lidé moc dobře uvědomovali jeho silné léčebné účinky a užívali jej k léčbě poranění, různých infekcí, problémů spojených s dýchacím ústrojím a léčbě rakoviny. Česnek v té době používali hojně rolníci, vojáci i námořníci. Již Luis Pasteur potvrdil jeho mocné antibakteriální a antimikrobiální účinky.  V průběhu obou světových válek zachránil život miliónům vojákům, kteří si plátky česneku přidávali do ran, kde působil antisepticky. A co se ví o česneku dnes?

 

Co víme o česneku

Největším producentem česneku je Čína, za ní se pak řadí Indie a Jižní Korea, avšak co se týče kvality, tak mezi nejvíce ceněné patří egyptský česnek, a také ten český. Česnek obsahuje z 90% vodu a dále také mnoho organismu prospěšných látek, jako např. vlákninu, vitamíny A, B, B2, B6, C, D a E. Z minerálů pak česnek obsahuje ohromné množství draslíku a fosforu, dále pak vápník, sodík, hořčík, jód, selen, zinek, měď, mangan a železo. Také obsahuje mnoho dalších chemických látek (polysacharidy, flavonoidy, saponiny, peptidy) a hlavně ALLICIN, které ve výsledku spolu s minerály a vitamíny působí silně na imunitu, srdce i cévy a antioxidantně. Ideální je každodenní konzumace 2 až 3 stroužků čerstvého česneku.

 

Pozitivní účinky česneku

  • Antiseptikum
  • Přírodní antibiotikum
  • Antivirotikum
  • Působí antibakteriálně
  • Působí antimikrobiálně
  • Podporuje srdce a cévy
  • Působí preventivně proti kornatění cév
  • Podporuje trávení
  • Léčí infekce dýchacích cest
  • Doporučuje se i u onemocnění TBC a AIDS
  • Urychluje metabolismus
  • Zabraňuje ukládání tuků
  • Zahřívá
  • Pozitivně působí na nervový systém
  • Snižuje hladinu cholesterolu, triglyceridů a cukru v krvi
  • Snižuje potřebu inzulínu
  • Snižuje krevní tlak
  • Podporuje vyloučení noradrenalinu, který pak urychluje metabolismus a spálí více kalorií
  • Pomáhá s hubnutím
  • Posiluje organismus
  • Zvyšuje imunitu
  • Zvyšuje hladinu testosteronu
  • Dodává energii a vitalitu
  • Podporuje sexualitu a chuť na sex

 

ALLICIN

Allicin stojí za většinou pozitivních účinků česneku, ale také i za nepříjemným zápachem, který vzniká z jeho rozkladu. Tento zápach vzniká nejen ve spojitosti rozkladu allicinu v plících (zápach z úst), ale i dlouhému trávení a je dokonce cítit i z potu.

Zápachu z úst se můžete zbavit třeba s pomocí několika kostiček čokolády, trochou mléka, žvýkáním lístků máty anebo petržele, anebo když si 2x za sebou vyčistíte zuby, důkladně si vypláchnete pusu ústní vodou a použijete žvýkačku.

 

Varování

Pozor, ačkoliv je česnek již tisíce let uznávaným všelékem, ne pro všechny je jeho konzumace vhodná. Česnek nesmí jíst ti, kteří mají problémy se žlučníkem, trávením, migrénou anebo alergií na česnek.

 

Foto: Pixmac.cz