Ryby v dětském jídelníčku

Dub 4, 2013 | Jídlo, Rodina

„Maminko, copak to je za zvířátko?“, ptala se holčička u nevelkého rybníka. Přestože řada dětí zná nejen psa a kočku, znají i tygra, lva a další. Ale ryba? S tou se většina dětí setká jednou v roce. A přesto by ryby měly být zařazovány do jídelníčku nejen nás dospělých, ale také dětí, minimálně dvakrát týdně.

 

 

 

Čím ryby prospívají našemu zdraví?

Ryby jsou především zdrojem cenných minerálů, jako je jód, selen a vápník. Obsahují také vitamín D. Jód je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy a pro růst dítěte. Děti by měly v závislosti na věku přijmout polovinu dávky dospělého. Selen je velice důležitý pro hojení ran, má protizánětlivé účinky a zlepšuje kvalitu vlasů. Dokonce je považován za jeden z protirakovinných minerálů. Díky vitamínu D se vápník ukládá tam, kde má – do kostí a do zubů.

Ale to není vše, co ryby obsahují. Důležitý je také obsah vícenenasycených mastných kyselin řady omega – 3. Ty velice dobře působí na srdce, cévní soustavu, správnou funkci sítnice oka, duševní vývoj. Podporují také rozvoj mozku a nervové soustavy.

Nezapomeňte, že je důležité nejen zařadit ryby do jídelníčku dětí, ale také do jídelníčku nastávajících miminek. Už tehdy se totiž vyvíjí mozek, plíce, nervová soustava dítěte.

 

Jak je to s alergií?

Ryby často patří mezi alergeny. A proto je potřeba zařazovat je do jídelníčku dětí opatrně. Ze začátku nekombinujte druhy ryb a pečlivě sledujte reakce dítěte na stravu. Pokud se nic neděje, není důvod ryby do jídelníčku i malých dětí nezařazovat. Jejich zdravotní prospěch je nevyvratitelný.

 

Jaké ryby ano, a jakým se raději vyhnout?

Již pro malé děti je vhodná např. treska, sleď i makrela. Ta má sice tučnější maso, o to víc je ale bohatá právě na omega – 3 mastné kyseliny. Ze sladkovodních ryb jsou dětmi dobře přijímány losos, kapr nebo pstruh. Losos je většinou prodáván z umělých odchovů, a proto je zařazován mezi sladkovodní ryby. Naopak velké dravé ryby se nedoporučují zařazovat do jídelníčku dětí pro vysoký obsahu methylrtuti.

Pokud dítě ryby odmítá, zkuste je zařazovat do jídelníčku opakovaně a kombinovat s dětmi oblíbenými přílohami. Většinou si dítě na chuť i aroma rybího masa zvykne. Děláte to přece pro zdraví svých dětí…

 

Foto: Freerangestock.com

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *