Proč je bramborový salát a smažený řízek skoro v každé domácnosti považován za sváteční jídlo? Protože to je dokonale vyvážená a léty osvědčená kombinace. Existují i jiné typy salátů? A s čím je podávat, aby se chutě co nejlépe doplňovaly?
Mokrý k suchému
Přílohové saláty jsou „mokré“, proto se k nim hodí „suchá“ úprava masa. Že je ta klasifikace infantilní? Však také pochází z dětského slovníku. A je vyzkoušeno, že právě děti (a muži) jsou na předkládanou konzistenci jídel „hákliví“. K salátu podáváme maso smažené (v trojobalu nebo nějakém těstíčku), pečené, grilované nebo vařené. Na talíři je nepodléváme žádnou omáčkou ani výpekem – „kluznost“ zajistí právě salát. Krom toho – salát bývá studený a šťáva z masa rychle chladne, což na celkové chuti nepřidá.
Pikantní k fádnějšímu
Když přílohové saláty obsahují více složek a jsou pikantně dochucené, nehodí se k nim masa výrazně kořeněná – chutě by se spíše „tloukly“ než doplňovaly. Naopak například jemný zelný salát coleslaw přímo volá po ostřejší masové specialitě.
Výživné k lehčímu
Když připravujeme salát jako přílohu k masu, není třeba zvyšovat jeho energetickou hodnotu přídavkem uzeniny, sýra nebo vajec. To si můžeme dovolit, podáváme-li k salátu například smaženou (nebo vařenou) zeleninu (květák, patison, brokolici).
Pozor na zálivky
V české kuchyni bylo dlouho zvykem spojovat saláty majonézou. Při současném stálém boji s kaloriemi bývá doporučováno nahradit ji například jogurtem. To se však odrazí na chuti. Některé děti a většina mužů jsou v chutích konzervativní, a to, co si „ženská“ sama před sebou zdůvodní, nejsou někdy ochotni akceptovat. Je dobré „odlehčenou“ verzi vyzkoušet na malém vzorku a do přípravy ve velkém (k rodinnému obědu) se pustit tehdy, kdy je jistota, že odlehčená verze „projde“ bez komentářů. Mnohem průchodnější než jogurt je spojovat salát pouze nálevem ze sladkokyselé zeleniny a trochou dobrého oleje. (A k těm olejům: Pozor, olivový má specifickou chuť, která se do salátu rovněž promítne.)
Oblíbené saláty
Bramborový (prostinký): Vařené brambory, vařená kořenová zelenina, kyselá okurka, cibule (možno vynechat), olej, sůl, hořčice, mletý pepř. A úplně to stačí. Hodí se k řízkům, sekané, smaženému sýru, grilovanému (pečenému) kuřeti.
Luštěninový: Brambory nahradíme vařenými fazolemi nebo čočkou, jinak jako u bramborového. Chutná s vařeným uzeným nebo s drůbeží. Když přidáme sýr a trochu majonézy, vznikne sytější varianta hodící se ke smažené zelenině nebo k sojovým „řízkům“.
Jednoduchý francouzský: Vařená kořenová zelenina, kyselá okurka, malá nebo jarní cibulka, sůl, pepř, dobrá (domácí) majonéza. Výborný s rybou nebo s vařeným kuřetem.
Coleslaw: Malá hlávka zelí, jedna dvě mrkve, kousek celeru (vše nastrouhat), nasekaná cibule, sůl, cukr, ocet (citron), mletý pepř, dobrá majonéza. Tradičně nejlépe ladí s ostřeji kořeněnými smaženými kuřecími kousky nebo s plátky masa z grilu.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù