Jaro, léto i podzim je obdobím, kdy vyrážíme do lesů, abychom ukořistili, co nabízejí. Od hub, přes borůvky, jahody, maliny i ostružiny. A protože jsme národem houbařů, vypravuje se každoročně většina Čechů právě na sběr houbových pokladů. Houbaření je pro děti velmi oblíbenou zábavou. V lese si užijí spoustu legrace a jejich přirozená soutěživost je nutí prolézt každičký kout, jen aby jejich nálezy byly co největší.
Jak je to s houbami v jídelníčku dětí?
Houby jsou těžce stravitelné. Může za to v nich obsažená vláknina. Vzhledem k tomu, že plodnice hub tvoří především voda, je i obsah vitaminů, minerálních látek a také esenciální aminokyselin zanedbatelný. Naopak při sběru hub v lese riskujeme možnost otravy při záměně hub, případně kontaminaci rtutí, olovem nebo kadmiem, které houba lehce vstřebá ze svého okolí. Proto houby do jídelníčku velmi malých dětí nepatří. I u předškoláků bychom měli být při přípravě houbových jídel velmi opatrní. Pokud dítěti houby chutnají, můžeme jimi dochutit polévku nebo jiný hlavní pokrm, neměly by ale tvořit podstatu hotového jídla. A pokud houby, jsou vhodnější pěstované žampiony nebo hlíva ústřičná. Ta má velmi kladný vliv na imunitní systém a obsah vitamínů a dalších příznivých látek v ní je mnohem vyšší, než u lesních hub. Školním dětem již můžeme houby dopřávat častěji. Je vhodnější neservírovat je před spaním a nepřipravovat je smažením. Také přidání smetany, vajec a sádla bychom měli vynechat.
Při přípravě hub nezapomínejte na kmín, který podporuje trávení!
A co alergie?
Houby patří mezi alergeny. Pokud máte alergické dítě, ještě víc zvažte, kdy a zda vůbec do jídelníčku dítěte houby zařadíte. Pokud ano, je vhodné jimi ochutit např. rizoto. To je celkově dobře stravitelné a houby ho můžou pouze ovonět a dochutit. Pokud některý z rodičů trpí alergií na houby, vyhněte se houbovým pokrmům i u dítěte, případně jejich podání konzultujte s pediatrem.
A tak by se dalo říci, že mnohem víc dětem prospívá houbaření, než samotné houbové hodování…
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù