Právě probíhá jedno z mých nejoblíbenějších ročních období – období jahod. Jahody se prodávají téměř na každém rohu za velmi nízkou cenu a vy máte skvělou příležitost nejenže si pořádně si pochutnat, ale také doplnit své tělo o pořádnou dávku vitamínů.
V současné době existuje již více než 600 různých odrůd jahod a jsou oblíbeným ovocem po celém světě. Jahody se začaly poprvé pěstovat v Bretani ke konci 17. století, kdy si zdejší obyvatelé dovezli první zušlechtěné jahody z Chile. Jahody však rostly planě i tady, povětšinou je však užívali spíše ke zdobení zahrad. Ví se, že staří Římané oplývali svou slabostí pro divoké jahody. Dnes si jahody může vypěstovat každý, není nic složitého je nechat růst ani na okenním parapetu anebo na balkonu.
Jahody jsou skvělým zdrojem vitamínu C, kterého obsahují víc, než citrusové ovoce, také obsahují velké množství železa, kyseliny listové, draslíku, manganu a vlákniny. Je skvělé, že 250 gramové balení má pouze 200 kJ. Jahody působí pozitivně na pleť a na imunitu, ale také odstraňují zubní kámen, a posilují a léčí dásně. Jahody jsou mocným podpůrným nástrojem v rámci prevence i léčbě rakoviny.
Jahodový Cheeskake
Co budete potřebovat:
400 gramů rozdrcených sušenek anebo preclíků
4,5 lžíce cukru
200 ml rozpuštěného másla
250 gramů cukru
2 balení mascarpone
1 balení šlehačky ke šlehání
Smetafix
Balení želatiny
2 šálky vroucí vody
25o gramů umytých a očištěných jahod
Postup práce:
4,5 lžíce cukru smíchejte s rozpuštěným máslem a směs důkladně zapracujte do rozdrcených sušenek.
Takto upravené sušenky pořádně přitiskněte ke dnu formy a dejte zapéct na deset minut do rozpálené trouby. Po deseti minutách formu vyjměte a nechte vychladit.
Mezitím připravte krém z mascarpone a šlehačky, a to tak, že šlehačku nejprve se Smetafixem vyšlehejte, abyste ji pak opatrně spolu s cukrem zapracovali do mascarpone. Krém pak naneste na sušenky a dejte do lednice alespoň na 30 minut uležet.
Dále dort ozdobte omytými a odstopkovanými jahodami.
Nakonec vše zalijte rozpuštěnou želatinou. Existuje více podob želatin – některé se jen namáčí, jiné se vaří, řiďte se proto při jejím zpracování návodem. Tekutou želatinu pak nalijte na „koláč“ a opětně dejte alespoň na jednu hodinu zchladit.
Jahodová zmrzlina za 5 minut
Co budete potřebovat:
300 gramů jahod
200 ml smetany
125 gramů cukru
Postup přípravy:
Jahody omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na plátky.
Jahody začněte zpracovávat spolu s cukrem mixérem, do kterého postupně přidávejte smetanu.
Krém s hrubě nasekanými jahodami dejte zamrazit. Sníst je můžete hned anebo do 1 týdne od výroby.
Jahodový římský salát
Co budete potřebovat:
1 hlavu římského salátu (pořádně omytého a nasekaného na kousky)
2 hrnky čerstvého špenátu (pořádně omytého a nasekaného)
Cca 50 gramů jahod (omytých, odstopkovaných a nakrájených na kostky)
1 červené cibulky
125 ml majonézy
2 lžíce bílého vinného octa
60 ml mléka
80 gramů cukru
2 lžíce máku
Postup práce:
Do velké salátové mísy vložte římský salát, špenát, jahody a plátky cibule. Ručně zlehka promíchejte.
Do sklenice s dobře těsnícím víkem vložte majonézu, ocet, cukr, mléko a mák. Sklenici pořádně zašroubujte a důkladně protřepte. Hotovým dresinkem pak salát přelijte a důkladně promíchejte tak, aby byl salát rovnoměrně pokrytý.
Servírujte ihned (neskladujte).
Foto: Pixmac.cz