Hrozby pěstitelů z předcházejících dvou let se vyplnily. Tradiční české ovoce má dnes hodnotu zlata, jelikož ho již téměř nepěstujeme. Je to paradox, protože ve skutečnosti spotřeba jablek naopak vzrostla o víc jak 10 %. Co za to může?
Svalovat to na neúrodu je nesmysl. Ovocnáři si již před časem stěžovali, že je začíná likvidovat dovoz jablek ze zahraničí, který razantně narůstal. Čeští pěstitelé jablek tomu nebyli schopni konkurovat, a tak s přímou úměrou dovozu jablek docházelo k zániku českých jabloňových sadů. A teď to máme… kilo jablek za 60 korun.
Zajímavosti okolo jabloní
Jabloně přitom patří k těm nejvíce pěstovaným ovocným stromům na světě. Do Evropy a do ostatních koutů světa se tyto ovocné stromy nejspíše dostaly z oblasti Kavkazu a Íránu. Jabloně se pěstují několik tisíc let. Všimli jste si, že jablko má v mnoha kulturách celého světa velice významnou symboliku? – Objevuje se jak v mytologii, tak i v různých náboženstvích (např. Adam a Eva).
V současnosti známe více než 7500 odrůd jablek, což představuje stejné množství rozličných chutí. Každý rok se pak na celém světě vypěstuje přes 69 milionů tun jablek, které sníme. Největším pěstitelem jablek na světě je Čína, dále pak USA, Turecko, Itálie, Indie a Polsko.
Proč jíst jablka?
Jablka patří k těm nejstarším dobrotám, které při správném skladování jsou schopné přečkat celou zimu. Jablka můžeme jíst syrová, ale také různě upravená. Jablka se hodí do různých dezertů, mohou se kompotovat, suší se, vyrábí se z nich šťáva i sirupy a dokonce je k mání i jablečná zmrzlina. Jablka bychom však měli jíst nejen proto, že jsou chutná, ale i pro jejich blahodárné účinky na lidský organismus. Toto ovoce obsahuje 85% vody, dále pak vlákninu a celou řadu vitamínů i minerálů (B2, C, betakaroten, riboflavin, fosfor, železo, měď, hořčík, vápník, draslík atd.)
Co všechno jablka dokáží?
Jablka jsou skvělým přirozeným prostředkem pro čištění a bělení zubů. Jablka jsou také skvělým prostředkem pro detoxikaci, urychlují peristaltiku střev, zabraňují zácpě a podporují čištění střev. Jablka obsahují látky, které podporují spalování tuků (jsou schopny snížit cholesterol až o 40), čímž podporují boj proti obezitě. Jablka podporují tvorbu kosterního svalstva, léčbu onemocnění jater i léčbu osteoporózy. Dále jsou jablka také skvělým podpůrným a zklidňujícím prostředkem u astmatiků. Toto ovoce je doporučováno konzumovat ve zvýšeném množství i u rakoviny plic. Jablka jsou prostě zázračná, jejich pravidelnou konzumací si zvýšíte svou imunitu, posílíte dásně, snížíte krevní tlak, pročistíte své cévy i ledviny, ochráníte svůj mozek před Parkinsonem, pomůžete svému tělu v boji s nachlazením a k tomu všemu si ještě také stabilizujete hladinu cukru.
A proto i přes jejich rostoucí cenu, jezte alespoň jedno jablko každý den.
Foto: Pixmac.cz