Není dýně jako dýně

Srp 27, 2013 | Jídlo, Zajímavosti, Životní styl

Kdo nevaří dýňovou polévku, není in!  Dýně se stala znovu objevenou zeleninou. Nemůžu si pomoci, já totiž dýni nikdy nemusela. Ovlivněna okolím a medii jsem však začala nad sebou pochybovat, co když chyba není v dýni, ale ve mně. 

 

 

 

Proboha, co na té dýni vidí?

Dýně, nebo také tykev, je zelenina s původem z Jižní Ameriky, kde se pěstovala už před 5000 lety. Tykev se k nám dostala koncem 15. století, a pak v 16. století doputovala i do Asie, kde se jí zalíbilo natolik, že se stala jednou z hlavních složek orientální kuchyně. O dýni tedy můžeme říci, že patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Dnes známe 25 různých druhů dýní, jež slouží k okrase i ke konzumaci. Každý druh se od sebe odlišuje vůní, chutí, konzistencí i využitím. Tykve se sklízí ze záhonu od léta do podzimu.

 

Dýně je léčivá

Dýně obsahuje z 95 % vody, dále se pak skládá z vlákniny a velkého množství vitamínů, minerálů a jiných tělu prospěšných látek.  Z minerálů zmíníme např. měď, zinek, vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík a mangan, z vitamínů dýně obsahuje některé vitamíny ze skupiny B, dále ještě betakaroten, vitamín C, D a E.

Tykve podporují trávení, čistí organismus od škodlivin, pročišťují střeva, působí močopudně, podpůrně působí při léčbě ledvin a prostaty. Díky vláknině a dalším látkám je konzumace tykve odborníky doporučována v rámci redukční diety a diabetické diety. Mimo jiné dýně také posiluje imunitu, podporuje činnost srdce, zabraňuje předčasnému stárnutí, zlepšuje regeneraci buněk, podporuje zdravé vidění a je účinným bojovníkem proti hlístům i tasemnici. Také si říkáte jako já páni, to jsem nevěděl? A to ještě nevíte, že semínka dýně jsou ještě zdravější! Semínka dýně se přitom neloupou a jsou ideální pro děti a jejich zdravý růst.

 

Dýně není jenom polévka

O dýni se v poslední době často hovoří ve spojení s polévkou, ale pozor, dýně není pouze polévka! Dýni můžete přidat do salátů, koláčů, kompotů a dezertů. Dýni můžeme vařit, smažit, plnit, péct, zapékat i zavařovat. Dýni můžete také sušit anebo z ní udělat marmeládu. Jde jen o to nalézt ten správný recept.

 

Dýňový koláč s drobenkou a meruňkami

Co budete potřebovat:

Na těsto:

200 gramů polohrubé mouky
180 gramů másla
2 žloutky
Trochu mléka
80 gramů moučkového cukru

Na náplň:

200 gramů dýně
100 gramů kompotovaných meruněk
2 lžíce vody
Trochu skořice
Hrst rozinek
150 gramů cukru

Na drobenku:

pak 150 gramů hrubé mouky, 100 gramů moučkového cukru a 100 gramů másla

Postup práce:

  • Suroviny na těsto postupně smíchejte a důkladně propracujte do hladkého těsta.
  • Těsto zarolujte do potravinové fólie a dejte na 30 minut odpočinout do chladu.
  • Pak těsto rozválejte na tenký plát a vyložte jím nepřilnavou koláčovou formu. Pakliže takovou formu nemáte, formu nejprve vymažte tukem a posypejte hrubou moukou.
  • Těsto ve formě několikrát propíchněte vidličkou.
  • V průběhu doby, kdy bylo těsto v ledničce, si vezměte rendlík, do něhož vložte na kostičky nakrájenou dýni, vodu a cukr.
  • Hotovou směs pak smíchejte s meruňkami a rozinkami a rovnoměrně rozprostřete na těsto.
  • Nakonec těsto posypte drobenkou a dejte péct do trouby dozlatova.

 

Foto: Pixmac.cz

 

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *