Ačkoliv se to letos už nezdálo pravděpodobné, léto dorazilo a udeřilo silou nadměrnou. Nejlépe je lidem někde ve stínu u vody, případně někde, kde se podává něco dobrého a osvěžujícího. Dostatečný přísun tekutin je v tomto období stěžejním. A právě proto vám přinášíme několik receptů na osvěžující letní nápoje, které si v průběhu léta můžete sami doma udělat. Všechny jsou osvěžující, lahodné a jejich cena je minimální.
Bezová limonáda
Co budete potřebovat:
2,5 l převařené vody
250 gramů cukru
5 kusů květu z černého bezu
2 celé citrony
Postup přípravy:
- Do většího džbánu nalijte převařenou vodu, v níž rozpusťte cukr.
- Následně pak do vody přidejte také šťávu, z jednoho vymačkaného citrónu.
- Pak přidejte do nádoby květy a plátky chemicky neošetřeného citrónu.
- Limonáda by měla být uzavřena a uležena v chladu po dobu jednoho týdne, tak vznikne sirup, který pak zředíte s vodou.
Letní zázvorová limonáda
To, že je zázvor v čaji skvělý, už mnoho z vás zjistilo, víte však, že skvělá je i zázvorová limonáda?
Co budete potřebovat:
1000 ml vody
250 ml citrónové šťávy
100 gramů čerstvého zázvoru
Čerstvou mátu
200 ml kvalitního medu
200 ml vody
Postup práce:
- Do hrnce nalijte vodu, do níž dejte med a za stálého míchání vařte, dokud se med zcela nerozpustí.
- Pak hrnec odstavte z plotny a přidejte do něj čerstvě nastrouhaný zázvor společně s citrónovou šťávou. Hrnec přikryjte a nechte odpočívat po dobu 30 minut.
- Šťávu pak přes plátýnko sceďte, dolijte zbývajících 200 ml vody a přelijte do džbánu. Nádobu pak dejte vychladit alespoň na jednu hodinu do lednice.
- Zázvorovou limonádu podávejte pak s kostkami ledu, čerstvě natrhanou mátou. Sklenice pak doplňte o brčko.
Okurková limonáda
Co budete potřebovat:
1500 ml neochucené perlivé minerálky
1 kus salátové okurky
2 polévkové lžíce medu anebo třtinového cukru
2 kusy limetky
Postup práce:
- Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na větší kousky.
- Vložte do větší nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.
- Do nádoby pak přidejte půl litru minerálky a nechte vylouhovat po dobu alespoň 15 minut v lednici.
- Vylouhovanou okurku sceďte přes plátýnko anebo velice jemný cedník do džbánu, do něhož pak ještě přidáte šťávu ze dvou limetek a oslaďte medem a cukrem. Udali jsme sice dvě lžíce, ale ideální je, když limonádu osladíte podle své vlastní chuti.
- Nakonec do džbánu nalijte zbytek vody.
- Dobře limonádu promíchejte.
- Přidejte dostatečné množství kostek ledu a servírujte se šlahouny (nastrouhanými dlouhými a tenkými plátky) okurky.
Foto: Pixmac.cz