I když se může zdát, že grilovací sezóna už je dávno za námi, při troše šikovnosti tomu tak být nemusí. Grilování totiž nemusí být jen o venkovních grilech, chutná a lákavá jídla dokážete vykouzlit i doma v kuchyni – na grilu v troubě nebo elektrickém grilu. Stačí trocha šikovnosti, kvalitní ingredience a vůně pečeného masa nebo ovoce vám může prodloužit léto.
Na elektrické nebo jiné vnitřní grily spousta lidí zanevřela. Tvrdí, že jídlo ugrilované doma nevoní ani nechutná tak dobře, jako když se připraví na pořádně rozžhavených uhlících. Není to pravda, spíš předsudek z dob, kdy jsme grily neznali a maso opékali na otevřeném ohni. Jenže doby se změnily a dnes máme na výběr ze spousty kvalitních grilů, které dokážou jídlo připravit s minimem námahy tak, že se budete olizovat ještě za týden.
Kvalitní ingredience jsou základ
Letos přišli vědci se zásadní informací – jídlo připravované na grilu rozhodně není méně zdravé, než pokud jej připravíme jiným způsobem. Tedy pokud ho nedáme na přímý oheň a nenecháme sežehnout do černa. Podmínkou pro to, aby bylo jakékoliv doma připravované jídlo zdravé a chutné, jsou kvalitní ingredience. Pokud se chystáte na opékání steaku z jakéhokoliv druhu masa, raději než zmrazené kousky si kupte čerstvé u řezníka. Už u pultu si můžete maso prohlédnout a zapomenout na to, které je na první pohled unavené, bez lesku a barvy a také příliš tučné. Stejné pravidlo platí i pro ryby. Jestli nechcete jíst mořskou nebo sladkovodní rybu v podobě břečky „bez barvy a zápachu“, určitě sáhněte po chlazeném kousku, který bude mít jasné oči a lesklé tělo. S recepty na grilování si hlavu moc lámat nemusíte – buď maso jednoduše naložte do směsi oleje, cibule, česneku, pepře a soli a nebo se inspirujte na internetu, který tipy na grilování doslova přetéká.
Grilované ryby
S příchodem chladného počasí bychom měli jídelníček častěji obměňovat a doplňovat třeba o ryby. Většina z nich je velmi nenáročná na úpravu a pro grilování je nemusíte moc upravovat. Nás nadchl grilovaný pstruh s bylinkovým máslem a salátem z červené řepy, který je tak jednoduchý, že už to snazší být nemůže. Celou rybu buď vykuchejte nebo kupte již bez vnitřností, naplňte plátky doma vyrobeného bylinkového másla (do povoleného másla zamíchejte oblíbené nasekané bylinky) a pokapte citrónem. Ideální je grilovat rybu zabalenou do alobalu zhruba půl hodiny. Salát z červené řepy vás nabije energií i teď na podzim potřebným vitamínem C a je stejně jednoduchý, jako příprava ryby. Nakrájejte oblíbené listové saláty, přidejte pokrájená cherry rajčata a 50 g červené řepy. To vše zakápněte citrónem, trochou olivového oleje a v případě chuti dosolte a dopepřete.
0 komentáøù