Tvaroh je velice zdravou a chutnou potravinou, která je známá tím, že lidem pomáhá s hubnutím. Tvaroh je však pro tělo prospěšný i proto, že tělu dodává důležité bílkoviny, dobře zasytí, a také podporuje rozpouštění vitamínů v tucích, činnost mozku, a dále svalovou a hormonální činnost těla. Věděli jste, že pravidelná konzumace tvarohu také snižuje riziko vzniku zubního kazu?
Tvaroh obsahuje bílkoviny, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamíny B1, B2, B6, B12, E a C. Dále pak velké množství minerálů jako např. fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek. Pravidelná konzumace tvarohu je vhodná pro všechny, krom nemocných s ledvinami a těch s intolerancí na mléčnou bílkovinu.
Tvarohovo-sýrová pomazánka
Co budete potřebovat:
· 200 gramů tvarohu (ideálně 1%)
· 200 gramů strouhaného sýru (nivu, fetu anebo kozí sýr)
· 1 velký stroužek česneku
· 2 lžičky citrónové šťávy
· Cca 50 gramů najemno nakrájené zelené jarní cibule
· Cca 50 gramů nasekané čerstvé bazalky anebo oregana
· 2 lžíce opékaných plátků mandlí
· Česnekové topinky
Postup práce:
1. Smíchejte dohromady tvaroh, nivu, česnek a citrónovou šťávu, vše dobře vymíchejte do hladka.
2. Pak do směsi přidejte zelenou cibulku, bazalku a opékané mandle.
3. Vyrobte v topinkovači topinky. Podle chuti topinky potřete česnekem.
4. Na tousty pak naneste hotovou pomazánku a ozdobte oblohou.
Lososovo-tvarohová pomazánka
Co budete potřebovat:
· 100 gramů tvarohu (ideálně odtučněného)
· 150 gramů lososa z konzervy (bez kostí a šťávy)
· Cca 50 gramů margarínu (nebo másla, ale pak to již nebude dietní)
· Celozrnné pečivo
Postup práce:
· Do misky nejprve dejte tvaroh spolu s lososem a vidličkou důkladně propracujte a smíchejte.
· Pak přidejte ještě změklé máslo.
· Hotovou pomazánku naneste na celozrnný chléb a servírujte.
Náš tip:
Podle chuti osolte a ozdobte cherry rajčátky anebo jarní cibulkou.
Foto: Freerangestock.com
0 komentáøù