Tvarohové pomazánky

Lis 22, 2013 | Jídlo, Životní styl

Tvaroh je velice zdravou a chutnou potravinou, která je známá tím, že lidem pomáhá s hubnutím. Tvaroh je však pro tělo prospěšný i proto, že tělu dodává důležité bílkoviny, dobře zasytí, a také podporuje rozpouštění vitamínů v tucích, činnost mozku, a dále svalovou a hormonální činnost těla. Věděli jste, že pravidelná konzumace tvarohu také snižuje riziko vzniku zubního kazu?

Tvaroh obsahuje bílkoviny, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamíny B1, B2, B6, B12, E a C. Dále pak velké množství minerálů jako např. fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek. Pravidelná konzumace tvarohu je vhodná pro všechny, krom nemocných s ledvinami a těch s intolerancí na mléčnou bílkovinu.

 

Tvarohovo-sýrová pomazánka

Co budete potřebovat:

·         200 gramů tvarohu (ideálně 1%)

·         200 gramů strouhaného sýru (nivu, fetu anebo kozí sýr)

·         1 velký stroužek česneku

·         2 lžičky citrónové šťávy

·         Cca 50 gramů najemno nakrájené zelené jarní cibule

·         Cca 50 gramů nasekané čerstvé bazalky anebo oregana

·         2 lžíce opékaných plátků mandlí

·         Česnekové topinky

 

Postup práce:

1.       Smíchejte dohromady tvaroh, nivu, česnek a citrónovou šťávu, vše dobře vymíchejte do hladka.

2.       Pak do směsi přidejte zelenou cibulku, bazalku a opékané mandle.

3.       Vyrobte v topinkovači topinky. Podle chuti topinky potřete česnekem.

4.       Na tousty pak naneste hotovou pomazánku a ozdobte oblohou.

 

Lososovo-tvarohová pomazánka

Co budete potřebovat:

·         100 gramů tvarohu (ideálně odtučněného)

·         150 gramů lososa z konzervy (bez kostí a šťávy)

·         Cca 50 gramů margarínu (nebo másla, ale pak to již nebude dietní)

·         Celozrnné pečivo

 

Postup práce:

·         Do misky nejprve dejte tvaroh spolu s lososem a vidličkou důkladně propracujte a smíchejte.

·         Pak přidejte ještě změklé máslo.

·         Hotovou pomazánku naneste na celozrnný chléb a servírujte.

 

Náš tip:

Podle chuti osolte a ozdobte cherry rajčátky anebo jarní cibulkou.

 

Foto: Freerangestock.com

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *