Jak uvařit rybí polévku?

Pro 23, 2013 | Jídlo, Rodina, Životní styl

Zní to možná malicherně, ale rybí polévka k štědrovečernímu menu se v mnohém manželství stává jedním z prvních „prubířských kamenů“. Kritická situace nastává, jestliže hospodyňka pochází z rodiny, kde se rybí polévka nevařila, zatímco muž na ní „vyrostl“. Připravit rybí polévku je trochu pracné. Ale když k vaření přistoupíme s láskou a trpělivostí, obtíže překonáme a výsledek bude dobrý. Jaká úskalí musíme zdolat?

Jestliže nejsme na rybí polévku zvyklí, musíme především překonat obvyklé předsudky:

1.  Rybí polévka skutečně nepáchne rybinou.

2.  Rybí polévka nechutná po rybím tuku.

 

Děti mají zákaz vstupu do kuchyně

První nepříjemnost je získat základní materiál na rybí polévku. To je syrová kapří hlava (nebo více hlav), jikry nebo mlíčí, odřezky kůží a rybího masa s kostmi. Kuchat a porcovat kapra je činnost skutečně nehezká a nevonící. Někteří muži mívají naštěstí geneticky zakódováno, že to je práce mužská. Jestli ne, musíme to udělat samy. Ale děti této „podívané“ ušetříme. 

Kapří hlavu (ano, i s očima), jikry (nebo mlíčí) a ke konzumaci jinak neupotřebitelné odřezky dáme do polévkového hrnce, zalijeme vodou, trochu přisolíme a uvaříme do měkka. Pak přes jemné sítko vývar přecedíme. Z rybích kousků obereme pěkné maso. Pečlivě, aby se do masa nedostala žádná kostička.

 

Dál už to je „čistá“ práce

Hrnec od vývaru vypláchneme. Očistíme a na drobné kousky nakrájíme či na struhadle nastrouháme větší mrkev, střední petržel a asi čtvrt bulvy celeru. V hrnci rozpustíme poctivou lžíci másla a kořenovou zeleninu na něm osmažíme, aby příjemně voněla. Pak zalijeme přecezeným rybím vývarem, případně ještě doplníme vodou na potřebné množství a provaříme. 

Z másla a hladké mouky opražíme světlou jíšku. Když je zelenina v polévce měkká, nasypeme do ní rybí maso a polévku zahustíme máslovou jíškou. Dochutíme solí, mletým pepřem, muškátovým květem nebo muškátovým oříškem a zelenou petrželku: sušenou, mraženou nebo v ideálním případě čerstvou. Je lepší připravit rybí polévku den předem – jednak nebude na Štědrý den tolik práce, jednak polévce prospěje mírné odležení.

 

Domácí hrášek „natrénujeme“ s předstihem

Rybí polévku podáváme s žemlovými krutony (bílé pečivo nakrájíme na kousky a opečeme na pánvi vytřené máslem). Nebo si můžeme sami připravit smažený „hrášek“:  vejce smícháme s hladkou nebo polohrubou moukou v řidší těstíčko. Přelijeme je do sáčku, odstřihneme malý kousek jednoho růžku. V pánvi rozpálíme máslo (nebo olej) a ze sáčku vytlačujeme maličké kousíčky těstíčka, které rychle smažíme a rychle vyndáváme z tuku. Je lepší nacvičit to před Štědrým dnem (třeba k „postní“ hrachovce).

 

Foto: Freerangestock.com

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *