Předvánoční čas je obdobím, kdy nakupujeme víc, než jindy. Jak ale uchovat všechny potraviny, aby vydržely co nejdéle a neohrozily naše zdraví? A co máme uchovávat v lednici, co ve spíži? V téměř každé domácnosti se občas něco zkazí. Jak tomu předejít a na co si dát při skladování pozor? Jsou i potraviny, které bychom neměli moc dopředu kupovat.
Běžné uspořádání ledničky
Začneme ledničkou. Úplně nahoru patří hotové vařené pokrmy, jako jsou polévky a hotová jídla. Nikdy je nevkládejte do ledničky horké, ani teplé. Nechte je zchladit, a až potom s nimi do ledničky! Zabráníte tak zvýšené spotřebě energie a zvýšení teploty uvnitř ledničky, které by mohlo mít za následek kontaminaci ostatních potravin. Zhruba uprostřed skladujeme sýry, mléčné výrobky, uzeniny, ryby a trvanlivější maso. To, co je nejnáchylnější, skladujeme dole, kde je nejchladněji. Tím je například drůbeží a mleté maso. Zeleninu a ovoce ukládáme do k tomu určených prostor, šuplíků na dně ledničky. Zabráníme tím jejich okorávání, osychání a vypařování. Sýry balíme do alobalu, aby nepřevzaly pachy ostatních potravin, a před jejich konzumací je necháme alespoň hodinu temperovat při pokojové teplotě. Tím se rozvine jejich aroma a sýry pak lépe chutnají. Vajíčka ukládáme do prostor na vajíčka, nejčastěji ve dvířkách, špičkou dolů.
Jak potraviny balit?
Potraviny ukládáme tak, aby mezi nimi mohl proudit vzduch. Čerstvé maso je lepší ukládat v oleji nebo marinádě. Rozhodně ho ale balíme nejlépe do uzavíratelných boxů. To proto, aby šťáva z masa nekontaminovala ostatní potraviny. Do boxů s dobrým víčkem balíme také aromatické potraviny, jako jsou např. tvarůžky. Zeleninu a ovoce před ukládáním nemyjeme. Banány do lednice nepatří, nemají rády chlad. Ukládejte je nejlépe zavěšené ve spíži. Také kávu bychom měli ukládat nejlépe v původním balení v ledničce. Zachová si tak své aroma. Pokud kupujete mouku do zásoby, je vhodné ji přesít a nasypat do plastových boxů a v nich umístit do střední části lednice. Zabráníte tak množení moučných červů.
Co patří do spíže?
Do spíže patří suché potraviny, které nevyžadují chlad. Jsou to např. sušenky, zavařeniny, luštěniny, ale i brambory, pokud je neskladujete ve sklepě. Bramborám totiž škodí již teplota kolem nuly. Ve spíži lze skladovat také trvanlivé mléko před otevřením, olej a ocet.
Co dělat při výpadku elektřiny?
Krátkodobě lze např. maso, máslo a další potraviny vyžadující chlad skladovat v kameninovém hrnku umístěném do hrnce se studenou vodou. Pro zajištění chladu je dobré překrýt hrnek čistým hadrem nebo utěrkou tak, aby její cípy nasávaly vodu z hrnce. Vodu často měňte.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù