Každý z nás se někdy potýká s výpadky paměti, nicméně takovým nepříjemnostem se dá snadno přecházet a zabraňovat. Stačí tomu jen přizpůsobit životní styl a jídelníček, některé potraviny jsou na paměť přímo blahodárné.
Pomůže hlavně pravidelná konzumace zeleniny – na prvních místech pomyslného žebříčku jsou hlavně listová zelenina, mandle a semínka slunečnice. Neuškodí ale vlastně jakákoliv zelenina, ideální je ta s co nejvyšším obsahem vitamínu E. Komu zrovna příliš nechutná zelenina, měl by se zamyslet nad tím, kolik si dopřává mořských ryb. Pokud je totiž budete konzumovat nejméně dvakrát týdně, zlepšíte paměť už jen díky obsaženým omega-3 mastným kyselinám, kterými rybí maso doslova překypuje.
Pozor na alkohol, paměti pomůže snad jen trocha vína, dopřejte si také samozřejmě i dostatek spánku, omezte stres do maximální možné míry a už vůbec nemyslete na drogy a omamné látky jakéhokoliv druhu. Ideální je také trochu sportovat, pokud vám to denní program občas dovolí.
Dobře, dobře, ale jen samotná změna jídelníčku nic nesvede. Existují i další praktické rady, jak si vylepšit krátkodobou i dlouhodobou paměť. Stačí luštit křížovky, hlavolamy nebo se pustit do učení nějakého cizího jazyka. Čtěte častěji odbornou i zábavnou literaturu, pokud se na to cítíte, můžete sepsat své memoáry – ručně či do počítače – to už je v tomto případě srdečně jedno. Cílem je hlavně zlepšení paměti, nikoliv umělecká kvalita obsahu. A učte se, ne na známky, ale pro radost – dějepis, fyziku, matematiku, geografii, cokoliv.
Paměti se dá vyjít vstříc i užíváním potravinových doplňků, lecitin, ženšen nebo produkty obsahující ginkgo bilobu mohou hodně pomoci. A pozor – nezapomeňte pravidelně odpočívat, pokud budete přetažení, nevyspalí a unavení, nezapamatujete si ani při nejlepší vůli vůbec nic!
Foto: Freerangestock.com
0 komentáøù