I když rajčata do Evropy doputovala s Kolumbem, do kuchyně se dostala až v devatenáctém století, a to díky Itálii. Právě tam je zařadili do svého jídelníčku a lidé si je oblíbili natolik, že se jejich konzumace stala hotovou vášní. Rajčata jsou chutná a ještě k tomu velmi zdravá, co víc si přát? Co takhle nějaké chutné recepty s užitím rajčat? A ty pro vás máme!
Pravá italská rajčatová omáčka s bazalkou
Co budete potřebovat:
1 kg velkých červených rajčat, 40 ml oleje, 3 stroužky drceného česneku, hrst čerstvé bazalky, 1 balíček penne, sůl, chilli a parmazán
Postup práce:
- Rajčata omyjte, rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte na kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olej a vložte do něj oloupaný česnek, který jste si nakrájeli na jemné plátky anebo nadrtili.
- Jakmile česnek začne vonět, přidejte na pánev rajčata a vařte při vysoké teplotě do té doby, dokud se nezačnou rozpadat.
- Pak do pánve přidejte natrhanou opláchnutou bazalku, sůl a chilli.
- Uvařenou omáčku nakonec rozmixujte.
- Těstoviny uvařte al dente (na skus).
- Hotový pokrm servírujte tak, že na kopeček těstovin do středu nalejte omáčku, kterou nakonec zasypete strouhaným parmazánem.
Tuňáková omáčka s rajčaty
Co budete potřebovat:
250 gramů celozrnných špaget, 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 2 lžíce ančoviček, 1 lžíce mletého česneku, ¼ lžičky mleté sladké papriky, 500 gramů tuňáka v plechovce, 0,5 kg velkých červených rajčat nakrájených na kostičky, čerstvou bazalku
Postup práce:
- V hrnci s dostatečným množstvím vody (2,5l) uvařte al dente špagety (míchejte).
- Na pánvi rozehřejte olej, a pak na něj vložte česnek a zahřívejte cca 1 minutu, do té doby než zbělá a začne vonět.
- Pak k němu asi na 30 sekund přiložte ančovičky (pokud je tedy máte rádi).
- Dále do pánve přidejte tuňáka a rajčata. Vařte cca 8 minut, dokud se konzistence nezmění v omáčku. Nezapomínejte směs míchat.
- Špagety naservírujte na talíře a na jejich vrchol položte omáčku a ozdobte lístky bazalky.
Pomodoro fresco Sourdough Bruschetta
Co budete potřebovat:
Bagety, 2 stroužky česneku anebo 1 polévkovou lžíci drceného česneku, 5 lžic oleje, ¼ šálku nastrouhaného parmazánu, 2 šálky rajčat nakrájených na drobné kostičky, 1/3 šálku bazalky, 2 lžíce balsamica, ½ lžičky soli
Postup práce:
- Bagety rozpulte.
- Poloviny baget pak položte na plech s pečícím papírem a dejte péct do předem rozpálené trouby na 350 stupňů do zlatova.
- Minutu, dvě před finálním vytažením z trouby bagetky povytáhněte, zastříkejte olejem a posypte parmazánem. Pečivo pak na chvilku ještě vraťte zpět, dokud se parmazán nerozpeče.
- V průběhu pečení si nachystejte do mísy na kostičky nakrájená rajčata, drcený česnek a nasekanou čerstvou bazalku. Vše osolte a důkladně promíchejte. Nakonec nechte směs 5 minut odpočinout.
- Na hotové bagety naložte rajčatovou směs, kterou můžete dozdobit parmazánem a bazalkou.
Foto: Freerangestock.com