Rajčatové recepty

Úno 28, 2014 | Jídlo, Životní styl

I když rajčata do Evropy doputovala s Kolumbem, do kuchyně se dostala až v devatenáctém století, a to díky Itálii. Právě tam je zařadili do svého jídelníčku a lidé si je oblíbili natolik, že se jejich konzumace stala hotovou vášní. Rajčata jsou chutná a ještě k tomu velmi zdravá, co víc si přát? Co takhle nějaké chutné recepty s užitím rajčat? A ty pro vás máme!

 

Pravá italská rajčatová omáčka s bazalkou

Co budete potřebovat:

1 kg velkých červených rajčat, 40 ml oleje, 3 stroužky drceného česneku, hrst čerstvé bazalky, 1 balíček penne, sůl, chilli a parmazán

Postup práce:

  1. Rajčata omyjte, rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte na kostičky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a vložte do něj oloupaný česnek, který jste si nakrájeli na jemné plátky anebo nadrtili.
  3. Jakmile česnek začne vonět, přidejte na pánev rajčata a vařte při vysoké teplotě do té doby, dokud se nezačnou rozpadat.
  4. Pak do pánve přidejte natrhanou opláchnutou bazalku, sůl a chilli.
  5. Uvařenou omáčku nakonec rozmixujte.
  6. Těstoviny uvařte al dente (na skus).
  7. Hotový pokrm servírujte tak, že na kopeček těstovin do středu nalejte omáčku, kterou nakonec zasypete strouhaným parmazánem.

 

Tuňáková omáčka s rajčaty

Co budete potřebovat:

250 gramů celozrnných špaget, 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 2 lžíce ančoviček, 1 lžíce mletého česneku, ¼ lžičky mleté sladké papriky, 500 gramů tuňáka v plechovce, 0,5 kg velkých červených rajčat nakrájených na kostičky, čerstvou bazalku

Postup práce:

  1. V hrnci s dostatečným množstvím vody (2,5l) uvařte al dente špagety (míchejte).
  2. Na pánvi rozehřejte olej, a pak na něj vložte česnek a zahřívejte cca 1 minutu, do té doby než zbělá a začne vonět.
  3. Pak k němu asi na 30 sekund přiložte ančovičky (pokud je tedy máte rádi).
  4. Dále do pánve přidejte tuňáka a rajčata. Vařte cca 8 minut, dokud se konzistence nezmění v omáčku. Nezapomínejte směs míchat. 
  5. Špagety naservírujte na talíře a na jejich vrchol položte omáčku a ozdobte lístky bazalky.

 

Pomodoro fresco Sourdough Bruschetta

Co budete potřebovat:

Bagety, 2 stroužky česneku anebo 1 polévkovou lžíci drceného česneku, 5 lžic oleje, ¼ šálku nastrouhaného parmazánu, 2 šálky rajčat nakrájených na drobné kostičky, 1/3 šálku bazalky, 2 lžíce balsamica, ½ lžičky soli

Postup práce:

  1. Bagety rozpulte.
  2. Poloviny baget pak položte na plech s pečícím papírem a dejte péct do předem rozpálené trouby na 350 stupňů do zlatova. 
  3. Minutu, dvě před finálním vytažením z trouby bagetky povytáhněte, zastříkejte olejem a posypte parmazánem. Pečivo pak na chvilku ještě vraťte zpět, dokud se parmazán nerozpeče.
  4. V průběhu pečení si nachystejte do mísy na kostičky nakrájená rajčata, drcený česnek a nasekanou čerstvou bazalku. Vše osolte a důkladně promíchejte. Nakonec nechte směs 5 minut odpočinout.
  5. Na hotové bagety naložte rajčatovou směs, kterou můžete dozdobit parmazánem a bazalkou.

 

Foto: Freerangestock.com