Usmažit řízek nebo karbanátek umíme od malička na jedničku. Jenže teď je trendy vařit bez tuku, zdravě a přitom chutně. Stačí mít jen chytré nádobí a vaření půjde skoro samo. Obchody doslova překypují novinkami v podobě parních hrnců, remosek, zapékacích misek nejrůznějších tvarů a spoustou dalších vychytávek. Co je k čemu vhodné?
Jedna nebo dvě zapékací misky v různých velikostech by neměly chybět v žádné kuchyni. Jsou neuvěřitelně praktické a použitelné téměř na cokoliv. Ve větší upečete celé kuře, v menších zapečete třeba šunkofleky nebo brambory s masem. Jen buďte opatrné s jejich manipulací. Zapékací misky jsou často kameninové, tudíž křehčí než litinové hrnce. Relativně snadno při hrubším zacházení prasknou.
Díky široké nabídce kuchařských kurzů rádi experimentujeme s exotickou kuchyní. Cožpak o to, je chutná a zdravá, ale je trošku náročnější na ingredience i nádobí. Jestli se doma chystáte na pravou „čínu“, rozhodně se neobejdete bez pánve wok. Hluboká velká pánev umožní na kapce olivového oleje dozlatova osmažit maso, přidat k němu rýži nebo skleněné nudle. Vhodná je i na španělskou paelu a jiná jídla z rýže a masa. Při výběru wok pánve si jen dejte pozor na to, na jakých typech vařičů je možné ji používat. Existují totiž speciální pánve pro indukční nebo plynové sporáky.
Na cesty
Taky vás táhne jarní sluníčko ven a chystáte se na piknik? Připravte si chutnou domácí stravu, klidně třeba sekanou s chlebem a hořčicí, zabalte ji do alobalu nebo potravinových krabiček a vyrazte do zeleně. Jestli se vám nechce nosit s potravinovým košem, připravte si třeba jen kávu do termosky, upečte pár muffinů a uvidíte, jak si odpoledne pod širým nebem vychutnáte.
Foto: Pixmac.cz