Mléko pro zdraví

Kvě 19, 2014 | Jídlo, Životní styl

Je asi bez debat, že každý, kdo vysloveně netrpí alergií na laktózu, ve větší či menší míře pije mléko. Ať už v čisté formě nebo v kávě, kakau, čokoládě a dalších pochutinách. Otázka však zní – jak si správně vybrat? Který druh mléka je našemu zdraví nejvíce prospěšný? Je lepší trvanlivé, čerstvé, plnotučné nebo nízkotučné mléko?

Takzvané nízkotučné mléko má sice jen půl procenta tuku, ale na druhou stranu si na něm moc nepochutnáte. Obsahuje sice dostatek vápníku, jódu nebo nejrůznějších vitamínů a rozhodně si jím nijak neublížíte, ale po chuťové stránce není tak úplně nejlepší. Na druhou stranu – plnotučné mléko (3,5 procenta tuku) je plné kalorií. Bylo určeno hlavně pro naše předky, kteří si po celodenní dřině na poli mohli dopřát klidně i pár sklenek čerstvého plnotučného mléka.

Krávy dnes už ale jen tak někdo nechová a nejtěžší práci si lze dopřát „jen“ někde na stavbě – a i to je spíše jen taková demoverze někdejší rolnické dřiny minulých staletí. Zkrátka a dobře, kancelářská práce nevyžaduje takový přísun energie a při nadměrném popíjení plnotučného mléka byste měli brzy pěknou nadváhu. Tento druh mléka je tak vhodné si maximálně kápnout do kávy, ale ne vypít půl litrovou sklenici za den. Ideální bude v tomto případě „zlatá střední cesta“, tedy mléko polotučné. To má 1,5 procenta tuku, chuť je rovněž výborná a cenných živin tu najdete také víc než dost.

Zbývá ještě rozřešit souboj trvanlivé versus čerstvé mléko. Nicméně, tady je to spíš na vašich osobních potřebách, protože neexistuje jednoznačná odpověď. Čerstvé mléko má určitě o poznání lepší chuť, ale musíte je vypít maximálně do dvou dnů, aby ještě bylo poživatelné. Trvanlivé lze skladovat v lednici i dva nebo tři měsíce, jeho chuť je ale samozřejmě horší.

Zajímavou alternativou je například mléko z automatu, který najdete snad v každém českém městě. Před konzumací ale toto mléko převařte, abyste se zbavili nebezpečných mikroorganismů. 

 

Foto: Freerangestock.com

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *