Bez černý byl vždy považován za magickou rostlinu, kterou obývají tajemné bytosti a která chrání místo, na kterém roste. Škoda, že v dnešních zahradách i veřejné zeleni je tento keř spíše považován za plevel, a ne za požehnání. Zkuste na něj proto alespoň na chvíli změnit názor a vpusťte jeho voňavé květy do svého života a do své kuchyně. Z těch, které si nenasušíte na zimu (jsou skvělé proti chrapotu a kašli), si můžete vyrobit některý z receptů, které vám zde nabízíme.
Bezinková limonáda
Budte potřebovat: cca 15 květenství černého bezu, 1 citron nakrájený na kolečka, med nebo cukr podle chuti, pár snítek meduňky nebo máty (lze vynechat).
Základem všeho je bezové květy moc neumývat. Květy obsahují přírodní kvasinky, které vaší limonádě dodají pořádné množství bublinek. Sbírejte proto květy pouze v čisté přírodě a pak je jemně opláchněte pod studenou vodou. Všechny ingredience pak naskládejte do velké 5l sklenice nebo džbánu, zalijte vodou, řádně promíchejte, zakryjte a nechce minimálně jeden den odstát.
Želé z květů černého bezu
Budete potřebovat: cca 20 květenství černého bezu, 10 snítek meduňky (lze vynechat), 2 sáčky Gelfix extra nebo 10g agaru na 1l bezinkového výluhu (agar je přírodní želírovací prostředek vyrobený z mořských řas), 1 citron, 2l vody, cukr dle zvoleného želírovacího prostředku.
Květy rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu svaříme s 2 litry vody, necháme vychladnout a přidáme druhou polovinu květů a citron nakrájený na kolečka. Zakryjeme a necháme v chladu odležet 24 až 48 hodin. Pak vše scedíme přes jemné síto a dobře vymačkáme.
Pokud použijete Gelfix, vsypte do výluhu 2 sáčky želírovacího prostředku Gelfix Extra rozmíchaného se třemi lžícemi cukru, rozšlehejte metličkou, přiveďte k varu a za stálého míchání minutu zprudka povařte. Pak vsypte 500 g cukru a lžičku kyseliny citrónové. Dobře zamíchejte a vařte 5 minut.
Pokud se rozhodnete pro agar, stačí vmíchat do teplého bezinkového výluhu 1 kg cukru, prošlehat metličkou a přivést k varu. Pak vsypte 20g agaru do vroucího bezinkového výluhu, lžičku kyseliny citrónové, provařte a sundejte z plotny.
Ještě horké želé plňte do vypařených sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru.
Bezinkové květové víno
Budete potřebovat: 20 květů bezinek, 3 citrony, 5 litrů vody, 1,5 kg cukru.
Postup je vlastně stejný jako u přípravy bezinkového želé – připravíme si stejným způsobem výluh, který následně scedíme a květy důkladně vymačkáme. Výluh pak ohřejeme a rozpustíme v něm cukr. Ještě teplý jej naplníme do demižonu, vhodíme 3 neumyté bezové květy (kvůli přírodním kvasinkám) a uzavřeme kvasnou zátkou. Dáme kvasit do tepla a necháme 6 týdnů v klidu stát. Pak můžeme stočit do lahví.
Kosmatice
Budete potřebovat: ¼ litru mléka, 2 vejce, špetka soli, hladká nebo špaldová mouka – tolik, aby vzniklo těstíčko podobné palačinkovému (na toto množství cca 120 g mouky), bezové květy dle počtu strávníků a chuti.
Kosmatice se říká obalovaným bezovým květům v jemném palačinkovém těstíčku. Jedná se o starý recept našich babiček, nebojte se jej také vyzkoušet, budete velmi mile překvapeni!
Všechny ingredience rozmícháme metličkou v míse, až vznikne hustší těsto, které z metličky pomalu odkapává. V něm pak obalujeme jednotlivé květy, držíme je za stopku a přeneseme na pánev vymazanou olejem. Položíme a stopku odstřihneme nůžkami. Osmažíme z obou stran. Podáváme s novými bramborami sypanými pažitkou a tatarskou omáčkou.
Bezinkový květový sirup
Budete potřebovat: 40 bezových květů, 3l vody, 5kg cukru, 100g kyseliny citronové.
Květy dáme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a svaříme. Odstavíme z plotny a necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme a do výluhu vsypeme cukr, kyselinu citronovou, dobře promícháme a necháme projít varem. Občas zamícháme a během varu sbíráme pěnu. Horké naplníme do čistých vypařených lahví.
Foto: Freerangestock.com
0 komentáøù