6 zajímavých receptů z první jarní zeleniny

Čvn 20, 2014 | Bydlení, Jídlo, Životní styl

Milujete sladkou chuť první jarní zeleniny, ideálně vypěstované na vlastní zahrádce? Není nad ten pocit z dobře vykonané práce a když se s jarní úrodou umí pracovat i v kuchyni, to jsou teprve zázraky. Projděte si naše tipy na zpracování první jarní zeleniny, třeba vás některý z nich navnadí.

 

Hrášek

Kdo by nemiloval sladkost prvního jarního hrášku. Zkuste si ji přenést i do lehounké polévky na horké červnové dny. A pak vpusťte do svého života druhý hráškový rozměr – cukrový hrách, který se jí celý nevyloupaný i s lusky.

 

Polévka z čerstvého hrášku

Najemno nasekáme cibulku a česnek nakrájíme na kolečka. Dáme zpěnit na olivový olej a přihodíme větvičku tymiánu. Když cibulka zesklovatí, přidáme lžíci másla, zaprášíme moukou a lehce osmažíme na světlou jíšku. Zalijeme kuřecím nebo zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Vhodíme většinu vyloupaného hrášku (pár kuliček necháme do každé porce na ozdobení), stáhneme z plamene a necháme 1 min odstát. Pak přidáme smetanu a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Podáváme s opečenými krutonky, sypané zbylým hráškem a čerstvou sekanou petrželkou

 

Blanšírovaný cukrový hrách se slaninou a ořechy

Připravte si hrnec vroucí vody a hned vedle něho postavte místu se studenou vodou a kostkami ledu. Do vroucí vody vhoďte lusky cukrového hrachu a vařte 30sec. Slijte a hned zchlaďte v studené vodě s ledem. V pánvi na olivovém oleji orestujte nakrájený česnek, cibulku a kousky slaniny, až cibulka jemně zezlátne. Přidejte sekané vlašské ořechy a promíchejte. Přidejte zchlazený hrášek, dochuťte podle chuti solí a pepřem, vše společně promíchejte a podávejte.

 

Špenát

Pravý křehký jarní špenát nemá nic společného s nechutnou khaki hmotou, kterou si mnozí ještě pamatujeme ze školních jídelen. Jemné špenátové lístky si skvěle notují s kozím sýrem a neváhejte si na nich pochutnat i jako tepelně neupravených ve formě salátu.

 

Listový závin se špenátem a kozím sýrem

Listové těsto vyválejte tence jako na klasický listový závin. Potřete lehce olivovým olejem, poklaďte hustě kozím sýrem, čerstvým sýrem, listy špenátu a česnekem nakrájeným na tenké plátky (v pozdnějším létě zkuste špenát nahradit listy mangoldu). Stočte do role jako klasický závin a v dobře vyhřáté troubě pečte dozlatova.

 

Salát z čerstvého špenátu s restovanými jatýrky

Na olivovém oleji orestujte cibulku nakrájenou na jemné proužky, kolečka sekaného česneku, nakrájená kuřecí jatýrka a pár snítek saturejky (lze nahradit tymiánem). V míse promíchejte různé čerstvé lístky špenátu s dalšími ranými listový saláty (ledový salát, polníček, rukola,…) a nakrájenou okurkou. Připravte si zálivku – smíchejte olivový olej, francouzskou hořčici, med a nasekaný čerstvý koriandr (je chuťově velmi specifický a samozřejmě jej lze vynechat) a dobře prošlehejte vidličkou, až se všechny ingredience spojí. Na listový salát položte orestovaná jatýrka s česnekem a cibulkou a zalijte jemně pikantní hořčicovo-medovou zálivkou.

 

Ředkvičky

Červené pálivé kuličky, kterých se všichni rychle zjara přejíme. Nabízíme vám proto využití ředkviček do lehounké pomazánky a pak raritku – tzv. pickles. Pickles je zelenina prošlá mléčným kvašením. Je pikantně nakyslá, lehce slaná, stará jako lidstvo samo a neskutečně zdravá!

 

Ředkvičková pomazánka

Ředkvičky dobře omyjte, nasekejte na jemno, vložte do misky, lehce prosolte a nechte pustit šťávu. Po asi čtvrt hodině odstáté ředkvičky přendejte do cedníku a dobře vymačkejte. Smíchejte čerstvý sýr s pomazánkovým máslem, přidejte ředkvičky, osolte, lehce opepřete a jemně dochuťte troškou cukru. Jako zajímavou obměnu zkuste čerstvý sýr nahradit sýrem s modrou plísní.

 

Ředkvičkové pickles

Ředkvičky nasekejte na hrubo a smíchejte s další dostupnou zeleninou (kedlubny, bílé zelí, mrkev,… , můžete si však zkusit udělat i čistě ředkvičkové pickles). Svařte vodu se solí v poměru 20g soli na 1l vody. Zeleninu dobře upěchujte do zavařovací sklenice a zalijte ještě teplým slaným odvarem – všechna zelenina musí být ponořená! Zatižte menší zavařovací sklenicí (napuštěnou vrchovatě vodou a zavřenou), tak aby zelenina byla vždy pod hladinou vody, tím se zamezí zplesnivění.  Pod sklenici se zeleninou dejte talířek (při bouřlivějším průběhu kvašení může přetéct) a nechte týden v teple kvasit. Pak naplňte do uzavíratelných sklenic a v temnu a chladu skladujte. Za těchto podmínek vydrží  i několik měsíců. Kvašená zelenina je ideální tepelně neupravená jako součást salátů, protože podporuje fungování střev, růst střevní mikroflory a posiluje imunitu. V zimních měsících si ale nebojte pochutnat třeba na vepřových kotletkách pečených na pickes, je to velká lahoda.

 

Foto: Pixmac.cz

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *