Lehké letní recepty

Čvc 10, 2014 | Jídlo, Životní styl

Přinášíme vám druhou porci skvělých lehounkých letních receptů z právě dozrávající čerstvé zeleniny. Netradiční domácí zpracování jarně-letní zeleniny nadchne i zapřisáhlé odpůrce zdravých jídel. A tyhle zeleninové pokrmy chutnají i dětem. Zaručujeme!

 

 

 

 

 

ČERVENÁ ŘEPA

Tato skvělá zelenina si dlouho nesla ošklivé stigma nevábné kyselé přílohy, která děsila studenty ve školních jídelnách po generace. Zkuste na to ale pro jednou zapomenout a najděte si k ní znovu cestu. Opravdu stojí za to!

 

Pečená červená řepa

Nejlepší  recepty v létě jsou ty nejjednodušší. Komu by se chtělo hodinu stát u plotny, když z venku láká krásný den! A tento recept patří mezi ty opravdu velmi jednoduché.

Doprostřed alobalového čtverce položte menší bulvy červené řepy podle chuti a počtu strávníků. Ochucení je čistě na vás – samozřejmě sůl, ale pak lze přidat stroužky česneku rozdrcené nožem, snítky rozmarýnu, čerstvě namletý barevný pepře, trošku balzamikového octa… nebojte se experimentovat! Na závěr vše zakápněte olivovým olejem, balíček zabalte a dejte na 1 hodinu péct  na 200°C. Po upečení balíček rozbalte, bylinky a česnek vyhoďte, řepu propíchejte opatrně vidličkou, aby z ní odešla pára, a oloupejte. Oloupané řepy nakrájejte na tenké plátky, ozdobte čerstvými bazalkovými lístky, černými olivami, čerstvým sýrem,… na co máte chuť. S francouzskou bagetkou se jedná o letní krmi bohů!

 

Polévka z červené řepy

Na olivovém olivovém oleji si v hrnci orestujte jednu cibuli nasekanou na jemno.  4 červené řepy a 4 zralá voňavá rajčata nakrájejte na malé kousky a přidejte k cibuli. Promíchejte a nechte pustit vodu. Pak přilijte kuřecí vývar, osolte, opepřete a přiklopené vařte asi čtvrt hodiny. Nakonec rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte jemně nasekaným tymiánem, kapkou balzamikového octa a přidejte bílý jogurt nebo zakysanou smetanu pro zjemnění. Podávejte s čerstvým bílým pečivem posypané sekanými petrželkovými nebo bazalkovými lístky.

 

KEDLUBNY

Kedlubny jsou skvělé, když jsou ještě mladé a křehké. Velké gigantické koule už bývají bohužel dřevnaté a nehodí se ani na vaření.

 

Kedlubnová polévka

Jednoduchá polévka z časů našich babiček. Na másle orestujte jednu cibuli. Když zesklovatí, přidejte dvě kedlubny (ne dřevnaté) nakrájené na drobné kostičky. Chvilku restujte. Pak přidejte ještě jednu lžíci másla a když se rozpustí, zaprašte vše hladkou špaldovou moukou, udělejte jíšku a zalijte zeleninovým vývarem. Provařte asi čtvrt hodiny. Pak vše rozmixujte ponorným mixérem. Zjemněte sladkou smetanou a dochuťte solí, mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Rychlé, chutné, zdravé… 🙂

 

Kedlubnový salát

Na jemném struhadle nastrouháme tři větší mrkve, kus celeru a dvě mladé nedřevnaté kedlubny. Vše smícháme, přidáme dvě lžíce kvalitní majonézy, dvě lžíce domácího jogurtu, prolisovaný stroužek česneku, sůl a mletý pepř. Dobře promícháme a necháme alespoň hodinu v ledničce odpočinout (ideálně přes noc). Podáváme na topinkách.

 

CUKETA

Vrchol léta, to jsou hlavně cukety. Jsou všude, jsou skoro zadarmo a je jich hodně. Zapomeňte na velké přezrálé obry. Cukety si užívejte co nejmladší, když jsou ještě báječně křehké a křupavé.

 

Salát s pečenými cuketovými plátky

Mladé cukety nakrájíme podélně na plátky a obalíme každý plátek v hladké mouce. Na másle je z obou stran osmažíme. V míse smícháme různé listové saláty (ledový salát, rukolu, polníček…). V hrnci dáme vařit vodu a připravíme si ztracená vejce – každé vejce rozklepneme do sběračky a vložíme opatrně do mírně vroucí vody. Vaříme tři – čtyři minuty. Na salát nalijeme zálivku z majonézy smíchané s bílým jogurtem a prolisovaným stroužkem česneku, promícháme s lístky salátu a ozdobíme smaženými cuketovými plátky a ztracenými vejci. Na jednoho strávníka počítejte jedno ztracené vejce a 3 – 4 cuketové plátky.

 

Rychlá cuketová omáčka na těstoviny

4 stroužky česneku a 4 mlaďounké cuketky nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na olivovém oleji společně se snítkou tymiánu. Zároveň dáme vařit těstoviny. Cuketové a česnekové plátky restujeme za občasného míchání právě tak dlouho, jak dlouho se nám vaří těstoviny. Když jsou těstoviny skoro uvařené,  přidáme do omáčky jednu zakysanou smetanu, černé olivy a misku strouhaného parmezánu. Necháme společně probublat. Mezitím se těstoviny dovaří, slijeme je a zamícháme do omáčky. Několikrát společně promícháme. Podáváme sypané parmezánem a nasekanými petrželkovými lístky.

 

Foto: Freerangestock.com