Nebezpečná pšenice – pouhý trend nebo fakt?

Čvc 30, 2014 | Jídlo, Rodina, Životní styl

Chleba, rohlíky, těstoviny, pšeničné pivo… Pšenice nás obklopuje ze všech stran. Stala se tak dominantou evropské i americké stravy. Někdy do sebe v podstatě neládujeme nic jiného než jen pšenici v podobě rohlíku na snídani, na svačinu i na večeři. Dodnes na tom nebylo nic zvláštního, ale nyní přicházejí odborníci s tvrzením, že na pšenici nenajdeme ani jedno zdravé smítko. Kde je tedy pravda?

Snad nejzákladnějším prvkem lidské potravy je chleba. Vždyť se také říkává „utrhuje nám chleba od úst“, což znamená, že se nás někdo snaží připravit o základní životní potřebu. Otázkou poslední doby se však stává, zdali nás vlastně pšenice nezabíjí. Může se během pár měsíců stát z neškodné suroviny, která tvořila základ lidské potravy, zabiják?

 

Nutričně ochuzená obilnina

Pravdou bohužel je, že nejde o žádný trend, ale o holý fakt. Lidské tělo totiž není na pšenici stavěné a neumí ji pořádně strávit. Pšenice se tedy ukládá v těle a ucpává trávicí ústrojí, což přispívá ke špatnému zažívání a přibírání na váze. Druhým faktem je, že ani pšenice již není tím, čím bývávala. Zemědělskému inženýrství se podařily mnohé kousky, mezi které patří hybridizace a genetická manipulace pšenice za účelem zvýšení výnosu z hektaru zemědělské půdy a snížení nákladů.

Dodnes však nikoho nenapadlo, zda byla tato úprava prováděna způsobem slučitelným s lidským zdravím. Až před nedávnem byla tato otázka vyřčena nahlas. Lidi tak začíná děsit představa, že potravina, která je v naší zemi i kulturně zakořeněná jako základ, je lidskému zdraví škodlivá.

 

Pšenice jako problém?

Geneticky upravená pšenice se stala vážným problém moderní populace. Jaké jsou její dopady na lidské zdraví? Už jsme zde zmínili, že pšenice ucpává trávicí orgány, ale tím však nekončíme. Jedním z největších paradoxů je, že pšenice zvedá hladinu krevního cukru ještě více než pravý cukr. Dále také vyvolává závislost, která vyvolává střídání fází hladu, přejídání a únavy.

 

Život bez pšenice, nový bestseller

V roce 2011 byla vydána kniha s názvem Život bez pšenice, již následovala kniha Praktický a provokativní návod, jak zhubnout a uzdravit se. Autorem knih je americký preventivní kardiolog William R. Davis, který je velkým zastáncem života bez pšenice.

Kniha Život bez pšenice je rozdělena do tří částí – Pšenice: nezdravá celozrnná obilnina, Pšenice a její destruktivní vliv na zdraví od hlavy až k patě, Rozlučte se s pšenicí. Věnuje se hlavně tloustnutí a ukládání tuku v problémových tělesných partiích, které je způsobeno vlivem pšenice, dále také celakii a revmatické artritidě.

 

Žít zdravěji, déle a ještě zhubnout?

Zkuste i vy pšenici nahradit jinými obilninami, v dnešní době to není žádný problém. Navíc život bez pšenice neznamená naprosté znechucení jídelníčku. I bez pšenice si přeci můžete vařit chutně.

 

Foto: Freerangestock.com

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *