Spousta z nás si sice ráda dopřává kávu, ale například v Itálii by nám za podobné barbarství dali za uši. Tradiční český „turek“ má s opravdovou kávou málo společného. Vyčpělá kávovinová směs je něco, čemu dávají přednost hlavně starší ročníky. Ti mladší se pak ženou za stoprocentní arabikou, nakupují moderní přístroje a horu kapslí. Jak tedy připravit opravdu dobrou kávu a kde ji kupovat?
V první řadě vyslechněte pár dobrých rad. Kávu byste například neměli zalévat vodou s teplotou nad 95 stupňů Celsia, jinak v ní zničíte většinu užitečných látek.
Za druhé – rodinné balení kávy je sice super, ale každému je jistě jasné, že káva brzy ztrácí na vzduchu svoje aroma. Někdy to je otázka hodin, takže po dvou týdnech v almaře lze jen smutně konstatovat, že nám zbyla jen jakási zrníčka bez aroma a chuti. Pokud byla navíc uskladněna společně s ovocem, kořením či houbami, přijme s radostí i jejich vůni.
A do třetice – klasický „turek“ z kupované zrnkové kávy nám bude chutnat o poznání lépe, když si čerstvou porci kávy vždy nameleme v mlýnku – ručním, pokud máme rádi retro či elektrickém, v případě že jsme pohodlnější.
Nezapomínejte ani na to, že káva by vlastně neměla být vůbec hořká. V principu je to totiž zrnko ovoce a hořkost získalo jen díky pražení. Naši předkové ale pili hořkou kávu i z toho důvodu, že kvalitní káva by byla opravdu drahá a nevyplácelo by se ji vůbec dovážet. V dnešní době už ale za kilogram kvalitní zrnkové arabiky zaplatíte kolem pěti set korun – a když pomyslíte na to, jak dlouho vám doma vydrží, není to vůbec přemrštěná cena.
Moderní doba s sebou přinesla i domácí „pressovače“, ale je pravdou, že pokud chceme v tomto směru opravdu kvalitní kus, sáhneme hlouběji do kapsy. A to klidně až pro deset tisíc korun, v neposlední řadě si ani nemůžete být jisti, co vlastně v těch kapslích je. Zrnková káva má v tomto výhodu.
No a na závěr malá douška – mléko či bez mléka, co myslíte, že je lepší? Odborníci na slovo vzatí doporučují ideálně plnotučné mléko, které nejlépe podtrhne chuť kávy – nízkotučné je nepoměrně horší varianta. A pít kávu jen tak, bez mléka? Po pár letech nemusíte mít úplně v pořádku zažívání…
Foto: Pixmac.cz